Voorlopig Programma 2018 GROOTS

Wij zijn ons aan het opmaken voor de viering van Alkmaar Ontzet 2018. 

Op deze pagina is de voorlopige programmering Alkmaar Ontzet 2018 te vinden. 

 

 

20.00-22.15 uur
Concert voor leden 8OV, verzorgd door Lamoraal van Egmont
Locatie: Theater de Vest 
13.00-21.00 uur
Historische kermis
Van 4 tot en met 8 oktober wordt er in opdracht van de gemeente een nostalgische, historische kermis georganiseerd op het terrein voor het ANWB kantoor aan de Noorderkade.

 

18.30-19.00 uur
Kranslegging
Van 18.30 tot 19.00 uur is de kranslegging bij het Victoriebeeld in het Victoriepark. Er zal een voorstelling Een krans voor Victorien worden opgevoerd door schoolkinderen van de Kardinaal de Jongschool onder begeleiding van Trompetterkorps Alkmaar. De burgemeester zal samen met de voorzitter van de vereniging een krans leggen bij het Victoriebeeld. Daarna lopen we gezamenlijk naar het Waagplein om de start van de lampionoptocht bij te wonen.

19.15-20.30 uur
Let op: ander startpunt! Lampionoptocht
Van 19.15 tot 20.30 uur is er een lampionoptocht door de binnenstad waar naar verwachting ca. 2.000 kinderen uit Alkmaar en ca. 12 muziekkorpsen aan zullen deelnemen. Vanaf 18.15 uur is er een optreden door een bekende Alkmaarse artiest. Rond 19.15 uur spreekt de burgemeester en geven we samen het startsein om te kunnen gaan lopen!
Start Kerkplein/Canadaplein- Door de Grote Kerk naar de Koorstraat – Oudegracht (direct links) – Hofstraatbrug rechts over – Oudegracht (linksaf zuidzijde) – links over de Nieuwlandbrug – Groot Nieuwland – Laat oversteken – Kapelsteeg – Verdronkenoord (rechtsaf) – linksaf over de Eenhoornbrug – linksaf Verdronkenoord – rechtsaf Hekelstraat in – links naar het Fnidsen – over de brug links naar de Mient – rechtsaf de Langestraat in – ontbinding op het Kerkplein/Canadaplein. Bij slecht weer gaan we direct de Hofstraat in, stukje Laat en dan de Kapelsteeg in.

*Wijzigingen worden op de dag zelf via social media doorgegeven.

 

 

 

13.00 – 17.00 uur
Vlettenrace
Het Zeekadettenkorps Alkmaar (ZKK) organiseert korte-baan-vletten-roeiwedstrijden. De baan bevindt zich tussen de Ringersbrug en de Tesselse Brug. Aan de Noorderkade worden behalve het startschip Bulgia een dekschuit en een ponton afgemeerd. Het ZKK verwacht 150 tot 200 deelnemers.

20.30-22.30 uur

Receptie aangeboden door Gemeente Alkmaar

Locatie: Grote kerk 

8.00 uur
Vlaggenparade
Om 8.00 uur wordt bij het Van der Meybeeld de vlag van Alkmaar gehesen.

08.30-10.00 uur
Kinderontbijt op het Canadaplein en Strijd voor Vrijheid
Er worden door de leden van de Poirterij ca. 1500 broodjes gesmeerd voor zo’n 700 kinderen. De broodjes worden gesponsord door bakkerij Braas, het beleg en drinken wordt gesponsord door Jumbo Alkmaar. Het ontbijt wordt geopend door de Burgemeester met het Alkmaar lied. Vervolgens is er een heel kindvriendelijk optreden voor de kinderen waarin, onder begeleiding van de jeugdspelers van het Alkmaarse Trompettetkorps, het verhaal van het Ontzet van Alkmaar wordt verteld.

09.00 – 11.30 uur
Brandweer- en ambulancedemonstraties
De brandweerdemonstraties vinden plaats op de Kanaalkade. Er zal ook sprake zijn van demonstraties te water tussen de Tesselse Brug en de Ringersbrug.

09.30-10.30 uur
Traktatie ouderen
Alle tehuizen waar ouderen wonen en waar gezamenlijk koffie wordt gedronken, krijgen op 8 oktober (dit jaar dus op 7 oktober) een gebakje met het logo van Alkmaar erop. Een jarenlange traditie om onze Alkmaarse ouderen mee te laten genieten van het 8 October Ontzetfeest wat in de stad overal wordt gevierd. Tijdens de koffie komen er twee speciale gasten het verhaal van het Ontzet van Alkmaar vertellen en zingen ze gezamenlijk met de bewoners het Stedelied. Ook de ouderen die worden verzorgd door Evean krijgen iets lekkers bij de koffie op 8 oktober.

09.45-11.30 uur
Kaasdraagwedstrijden
Wil jij een echt kaasdrager worden? Voor alle kinderen uit groep 7 of 8, die goed kunnen samenwerken én sportief zijn! Voor de winnaar is er een echte kaasprijs te winnen!
Locatie: Waagplein

10.00 – 16.00 uur
Reddingsboten
Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn geïnteresseerden welkom voor het open huis op reddingsboot Prins Hendrik en een rondvaart op de Johan de Wit.
Locatie: afmeerplek aan de Kanaalkade

10.00 – 16.00 uur
Presentatie Roadshow Koninklijke Marine
Tussen 10.00 en 16.00 worden demonstraties verzorgd door de Roadshow van de Koninklijke Marine bestaande uit de informatietent, een brugsimulator in trailer, een klimwand en twee of drie LCRM’s waarmee mariniers met bezoekers rondvaarten maken in het vaargebied tussen Tesselsebrug en Ringersbrug.

10.15-11.15 uur
Jeugdoptocht Van klein naar groot
Route: Nassauplein – Van der Meijstraat – Lindenlaan – Varnebroek Kennemerstraatweg – Ritsevoort – Koorstraat – Langestraat – Mient (westzijde) – Waagplein

Het thema van de Jeugdoptocht 2018 is: Van klein naar groot. Doe je ook mee?

We kijken uit naar je komst! De kinderen zijn vanaf 9.30 uur van harte welkom. Kom op tijd zodat de jury alvast kan kijken en genieten van alle mooie en leuke bedenksels. Opgave vooraf is niet nodig. Iedereen kan meedoen: alleen, samen met vriendjes of vriendinnetjes. Je kunt ook meedoen met een groep, bijvoorbeeld een vriendengroepje, de sportclub, de straat of school. Wij hopen op een grote deelname van enthousiaste, creatieve en mooi uitgedoste kinderen. De begeleidende volwassenen in de Jeugdoptocht zijn natuurlijk ook prachtig verkleed! De origineelst verklede kinderen worden traditiegetrouw beloond met een prijs. Laat je fantasie de vrije loop. Denk vooral niet te moeilijk en doe gezellig mee aan de kinderoptocht. 

Veel plezier met de voorbereidingen!

Ps. De optocht is niet bedoeld om te flyeren of promotiemateriaal uit te delen.

11.00-16.00 uur
Peuter-kleuterfestival
Geniet van leuke activiteiten voor de allerkleinsten. Springen op de kussens, voorgelezen worden, vissen vangen, een echte professor zijn of geschminkt worden als prinses of piraat! Ook is er wat te drinken en te smullen voor iedereen.
Locatie: Doelenveld

11.00-16.00 uur
Kinderfestijn
Van 11.00 tot 16.00 uur vinden er rondom de Grote Kerk ter hoogte van het Canadaplein evenementen voor de jeugd plaats. Er zal onder andere een klimwand worden geplaatst en er zullen avontuurlijke spelen worden gespeeld. Er zal een plaats worden ingericht waar broden worden geroosterd. Dit allemaal onder de deskundige leiding van Scouting Alkmaar.

12.00-13.00 uur
Herdenkingsplechtigheid
Locatie: Grote Sint Laurenskerk. 

11.30-17.30 uur
Dance & Pop op het Plein
Tussen 11.30 en 17.30 uur vinden er op het Waagplein geplaatste podium een dansevenement en verschillende muzikale optredens plaats. 

12.00 – 16.00 uur
VictorieVoetbalToernooi op de Paardenmarkt
Alcmaria Events organiseert het VictorieVoetbalToernooi, een 5 tegen 5 straatvoetbaltoernooi voor meisjes en jongens. Er wordt gespeeld in 4 categorieën. Teams bestaan uit maximaal 8 spelers (aanmelden teams kan medio september via onze website).

12.30 – 18.30 uur
Skatepark
Feestvierders kunnen gebruik maken van het skate- en bikepark op de Kanaalkade. Er worden teven skate- en bikedemonstraties verzorgd.

13.00 – 15.00 uur
Oudhollands Ringsteken
Er wordt een ringsteekwedstrijd gehouden door de Vereniging Vrienden van het Aangespannen Paard in Noord-Holland. Dit evenement wordt gehouden in het Kennemerpark. Om 12.30 uur vertrekken de rijtuigen van de Huisvuilcentrale naar het Kennemerpark (zie bijlage 2015.25 voor routekaart). Na het ringsteken rijden de rijtuigen via dezelfde routekaart, maar via een andere route, terug naar de huisvuilcentrale.

12.00, 14.00 en 16.00 uur
Theatervoorstelling voor peuters en kleuters

Kom op tijd, want vol=vol!
Locatie: Theater De Vest, Pleinzaal

14.00-15.00 uur
Concert harmoniegezelschap Soli Deo Gloria
Op de hoek Bagijnenstraat zal het harmoniegezelschap Soli Deo Gloria optreden.

14.15-16.45 uur
Concert Noordhollands Ouderenorkest
Locatie: Grote Kerk

14.30-16.30 uur
De Grote Middagoptocht
Route: Sportpark-Koning Willem Alexanderlaan-Pr. Bernhardlaan – Kennemerstraatweg-Princes Julianalaan-Wilhelminalaan – Kennemerstraatweg – Ritsevoort – Koorstraat – Heul – Zevenhuizen – Geestersingel – Kanaalkade – Gedempte Nieuwesloot – Marktstraat – Waagplein – Mient – Langestraat – Koorstraat – Laat – Ridderstraat – Zilverstraat – Emmabrug – Nieuwlandersingel – Blekerskade – over de brug naar de Van Houtenkade – Comansstraat – Pr. Bernhardlaan – Koning Willem Alexanderlaan Sportpark.

17.00-20.30 uur
Zuurkoolmaaltijd
De zuurkoolmaaltijd is ondanks de beperkte duur van deze traditie (10 jaar) niet meer weg te denken. Er komen ruim 3.200 mensen zuurkool eten en bijpraten op het Canadaplein, gezellig zittend onder de versierde marktkramen. Een jaarlijkse traditie waarbij oud en jong gezellig samen zijn onder het genot van een heerlijke zuurkoolmaaltijd, een biertje of glas water en muziek. Deelname is gratis op vertoon van het lidmaatschap van de vereniging.
Locatie: Canadaplein

20.45-21.30 uur
Taptoe
Locatie: Waagplein. Dit jaar verzorgt de Show& Marchingband Exempel uit Empel een indrukwekkend schouwspel in combinatie met muziek. Bijna 60 muzikanten zullen onder begeleiding van dirigent Matthijs Kruik en slagwerkinstructeur Sander Bergman een demonstratie geven. 

21.00-02.00 uur
Ontzetfeest in De Vest
Gratis toegankelijk voor leden van onze vereniging. Kaarten zijn aan de deur te koop. 

22.00 uur
Nieuw: lasershow!
Er is dit jaar gekozen voor een meer duurzame afsluiting van het ontzetfeest. Het wordt een spectaculaire show met o.a. een terugblik naar het beleg van Alkmaar. Beleving d.m.v. een mix van licht, geluid en beeld, uitgevoerd door DTL lasertechniek.
Locatie: tussen de Ringersbrug en de Friese brug.