Herdenkingsplechtigheid en Ontzetrede

Datum: 7 Oktober

Locatie: Grote Kerk

Tijdstip: 11.00 - 12.00 uur

Eén van onze jaarlijkse tradities

Het jaarlijkse plechtige hoogtepunt van de herdenking en viering van Alkmaar Ontzet is het uitspreken van de Ontzetrede in de Grote Sint Laurenskerk. Traditioneel wordt de ontzetrede uitgesproken door een inspirerend persoon en is er een link met het thema van de Ontzetviering. De spreker voor de Ontzetrede van 2023 wordt later bekendgemaakt. De muzikale omlijsting van de herdenking is in handen van het Stedelijk Harmonieorkest Soli Deo Gloria Alkmaar.

Alkmaar Ontzet kan niet zonder dit moment van stilstaan bij de vrijheidsstrijd van 1573, dat gelinkt wordt aan het heden. Ons verleden maakt onze toekomst. In Nederland herdenken wij dit jaar ook 450 jaar Geboorte van Nederland. Van 19 juli tot en met 23 juli 1572 werd te Dordrecht door 12 opstandige steden, waaronder Alkmaar, de alternatieve Statenvergadering van Holland gehouden. Deze vergadering wordt als gezien als de geboorte van Nederland en keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog.

Het is ook traditie dat de stadsdichter het Ontzetgedicht uitspreekt. Maria Barnas, de stadsdichter van de gemeente Alkmaar, spreekt tijdens de herdenkingsplechtigheid haar Ontzetgedicht uit. 

Deel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp