Herdenkingsplechtigheid en Ontzetrede

Datum: 7 Oktober

Locatie: Grote Kerk

Tijdstip: 12.00 - 13.00 uur

Herdenkingsplechtigheid en Ontzetrede

Datum: 7 Oktober

Locatie: Grote Kerk

Tijdstip: 12.00 - 13.00 uur

Informatie

Eén van onze jaarlijkse tradities

Het hoogtepunt van de herdenking in de Grote Sint-Laurenskerk is de Ontzetrede. In deze rede verbindt een bekende Alkmaarder of Nederlander het perspectief van zijn eigen werkveld met universele begrippen als vrijheid, democratie, tolerantie, empathie, respect etc. Dit jaar wordt de Ontzetrede door onze bekende Alkmaarse Nederlander schrijfster Simone van der Vlugt uitgesproken. In dit jubileumjaar is haar historische roman ‘De stormachtige 16e eeuw: Van Alkmaar en omgeving’ uitgekomen. 

Alkmaar Ontzet kan niet zonder dit moment van stilstaan bij de vrijheidsstrijd van 1573, dat gelinkt wordt aan het heden. Ons verleden maakt onze toekomst. Dit jaar herdenken en vieren wij dat het 450 jaar geleden is dat Alkmaar van de Spanjaarden ontzet werd: 450 jaar Alkmaar Ontzet. Het is een jubileumjaar vol met activiteiten het hele jaar. Het bestuur bepaalt ieder jaar een aansprekend thema voor de viering en herdenking. Het overkoepelende thema voor 2023 is Het Licht van de vrijheid. Dit thema is gekozen omdat in het jubileumjaar wij vooral stilstaan bij de vrijheid die wij toen hebben behouden en waaraan wij nu nog steeds moeten werken en zelfs voor moeten strijden. Uiteraard heeft het ook een verbondenheid met het nieuwe glas-in-loodraam in de Grote Kerk – Het Grote Raam – wat ook deze titel heeft. Maar het refereert ook naar de vier waarden die 450 jaar gelden bij de Geboorte van Nederland ook golden en nu nog steeds van kracht zijn:

  • Vrijheid
  • Verdraagzaamheid
  • Verbondenheid
  • Verscheidenheid.

De vier waarden hebben niet ingeboet, want wij moeten nog steeds strijd leveren voor deze waarden. Simone van der Vlugt neemt deze aspecten mee in haar Ontzetrede. Wij zijn er trots op dat Simone van der Vlugt in dit bijzondere jaar de Ontzetrede uitspreekt. 
Tijdens de herdenking wordt ook het Ontzetgedicht van Maria Barnas, de stadsdichter van de gemeente Alkmaar, uitgesproken.  

Deel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp