Reddingmuseum

Datum: 8 Oktober

Locatie: Kanaalkade-Noorderkade

Tijdstip: 10.00 - 16.00 uur

Reddingmuseum

Datum: 8 Oktober

Locatie: Kanaalkade-Noorderkade

Tijdstip: 10.00 - 16.00 uur

Informatie

Een leuke en leerzame interactieve belevenis

Altijd al eens op en in een reddingboot willen kijken of misschien zelfs er een rondvaart mee willen maken? Op de Kanaalkade, links van de Ringersbrug ligt de Prins Hendrik voor anker en vanaf de Noorderkade worden met de Johan de Witt rondvaarten verzorgd. 

Beide boten zijn eigendom van Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers in Den Helder. Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers vertelt het verhaal van het reddingwezen in Nederland. Er is van alles te doen voor jong en oud. Een bezoek aan het museum is een leuke en leerzame interactieve belevenis.

De boot Prins Hendrik

Op 11 juni 1951 doopte de toenmalige koningin Wilhelmina de motorreddingboot en gaf ze de boot de naam Prins Hendrik. Dit ter ere van haar reeds overleden echtgenoot die altijd zeer geïnteresseerd was in het reddingwezen. De Prins Hendrik is een zelf richtende reddingboot wat inhoudt dat wanneer de boot omkiept, zij vanzelf weer naar boven draait. De Prins Hendrik was van 1952 tot 1969 gestationeerd in Den Helder. Eind 1968 werd de Prins Hendrik vervangen door de motorreddingboot Suzanna, en deed ze tot 1996 dienst als reserveboot van de K.N.Z.H.R.M. en later de KNRM. In 1996 is de boot toegevoegd aan de varende collectie van het Reddingmuseum. De Prins Hendrik heeft 472 reddingacties uitgevoerd en daarmee zijn 728 mensen gered!

De boot Johan de Witt

De Johan de Witt is een motorstrandreddingboot die gebouwd is in 1941. Hij was de derde uit de nieuwe serie boten die de N.Z.H.R.M. ging bouwen. Ze wilden nieuwe, lichtere stalen motorstrandreddingboten. De Johan de Witt was een geschenk aan de N.Z.H.R.M. van de Amsterdamse Levensverzekeringsmaatschappij Amsteleven. Deze verzekeringsmaatschappij kennen we tegenwoordig als Aegon. De boot is vernoemd naar de raadspensionaris en wiskundige Johan de Witt (17e eeuw) die de tabel voor de premie voor levensverzekeringen heeft opgesteld.

Vanaf 1941 tot 1960 heeft de Johan de Witt 30 reddingstochten gemaakt en 19 personen gered, dit allemaal vanaf Schiermonnikoog en Scheveningen. In 1998 redde een comité de reddingboot van de sloop. Vrijwilligers hebben de boot gerestaureerd en haar in oorspronkelijke staat hersteld. Vanaf 2006 is de reddingboot eigendom van het Reddingmuseum en vaart zij de dagelijkse rondvaarten in de binnenhaven van Den Helder

Deel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp