Kranslegging

Datum: 6 Oktober

Locatie: Victoriepark

Tijdstip: 18.15 - 18.45 uur

Kranslegging

Datum: 6 Oktober

Locatie: Victoriepark

Tijdstip: 18.15 - 18.45 uur

Informatie

Een krans voor Victorien

Aan de vooravond van Alkmaar Ontzet wordt in het Victoriepark een korte voorstelling opgevoerd door leerlingen van de Adelbertusschool met medewerking van het Trompetterkorps Alkmaar. Het toneelstuk wordt ingeleid met een korte toespraak. Daarna worden door de kinderen de Beeldenstorm en het Beleg en Ontzet van Alkmaar uitgebeeld, waarbij stadhouder Willem van Oranje, koning Filips de Tweede, de Watergeuzen en de stadstimmerman met de brief in de polsstok vanzelfsprekend niet ontbreken. Ten slotte volgt de officiële kranslegging door de burgemeester en de voorzitter van de 8 October Vereeniging.

De kranslegging is een traditie die teruggaat tot 1876, het jaar waarin het beeld van de godin Victoria als Ontzetmonument onthuld werd. Tot 1986 werd op deze plek ook de Ontzetrede uitgesproken. Dat gebeurt nu in de Grote Kerk. Het zingen van het Stedelied is gebleven. Daar wordt de plechtigheid nog steeds mee afgesloten.

Het ontstaan van een traditie

In 2001 is de traditie geboren om met een toneelstuk hoogtepunten uit het Beleg en Ontzet van Alkmaar uit te beelden. Het is een 15 minuten durend toneelstuk met bewegende tableaus, sterke elementen en herkenbare historische personen.

De Adelbertusschool verzorgt het toneelstuk en het zingen van het Stedelied onder leiding van leerkracht Rick Barnaart van Bergen.

Gedichtenwedstrijd

Ook dit jaar nodigen we alle leerlingen van de bovenbouw uit om mee te doen met de Alkmaar Ontzet gedichtenwedstrijd. Er is maar één spelregel: het gedicht past binnen het thema Alkmaar Ontzet en dat in de breedste zin van het woord: optochten, maaltijden, herinneringen, Spanjaarden, overwinning…

Stuur je gedicht voor 30 september naar: gerben.kossen@8october.nl

De winnaar mag zijn of haar gedicht voordragen tijdens de kranslegging en het gedicht wordt afgedrukt op onze Alkmaar Ontzetpagina in het Alkmaars Nieuwsblad.

Deel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp