Programma 2017

Het Ontzetfeest van 2017 was er weer een om nooit te vergeten. Dank aan alle enthousiaste sponsoren, vrijwilligers en bezoekers. We maken ons op voor de editie van 2018, tot dan!

 

13.00 – 17.00 uur
Geuzenleven – Vive les gueux
Wat is er nu eigenlijk allemaal precies gebeurd tijdens dat beleg van Alkmaar? Waarom wilden die Spanjaarden onder leiding van Don Frederik nu zo nodig de stad veroveren? Als je je onderdompelt in het Geuzenleven kun je ervaren hoe het er aan toe ging tijdens het beleg in 1573. Hoor van Nanning van Foreest, Trijn Rembrands, Maerten Pietersz. van der Meij, Dirck Duyvel en Jacob Cabeliau wat hun aandeel was. Verbaas je over de verschillende ambachtslieden die je kunnen vertellen wat hun rol was in de geschiedenis.

Heb je trek gekregen van de verhalen? Schuif dan ‘s avonds aan bij de Heerentafel. Tijdens het eten word je vermaakt met muziek, sterke verhalen, sappige roddels en stoere liederen.
Locatie: Restaurant Koekenbier

13.00 – 17.00 uur
Vlettenrace
Het Zeekadettenkorps Alkmaar (ZKK) organiseert korte-baan-vletten-roeiwedstrijden. De baan bevindt zich tussen de Ringersbrug en de Tesselse Brug. Aan de Noorderkade worden behalve het startschip Bulgia een dekschuit en een ponton afgemeerd. Het ZKK verwacht 150 tot 200 deelnemers.

20.00 – 22.15 uur
Concert, verzorgd door Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’
Locatie: Grote Kerk Alkmaar
11.00 – 12.00 uur
Gouden voorstelling
Belevingstheater De Lachende Zon – Theater van de Zintuigen, speciaal voor bijzondere kinderen – speelt De vieze gasten maken muziek. Een muzikale voorstelling met handpoppen en vrolijke liedjes.
Locatie: Theater De Vest, Kleine Zaal
13.00-21.00 uur
Historische kermis
Van 4 tot en met 8 oktober wordt er in opdracht van de gemeente een nostalgische, historische kermis georganiseerd op het terrein voor het ANWB kantoor aan de Noorderkade.

 

18.45-19.15 uur
Kranslegging
Van 18.45 tot 19.15 uur is de kranslegging bij het Victoriebeeld in het Victoriepark. Er zal een voorstelling Een krans voor Victorien worden opgevoerd door schoolkinderen van de Kardinaal de Jongschool onder begeleiding van Trompetterkorps Alkmaar. De burgemeester zal samen et de voorzitter van de vereniging een krans leggen bij het Victoriebeeld. Daarna lopen we gezamenlijk naar het Waagplein om de start van de lampionoptocht bij te wonen.

19.15-22.30 uur
Lampionoptocht
Van 19.15 tot 20.30 uur is er een lampionoptocht door de binnenstad waar naar verwachting ca. 2.000 kinderen uit Alkmaar en ca. 12 muziekkorpsen aan zullen deelnemen. Vanaf 18.30 uur is er muziek door de Koele Kikkers. Om 19.00 uur spreekt de burgemeester en zingen we samen met de burgemeester het Stedelied.
Route: Start op het Waagplein – Mient (rechts aanhouden) – Langestraat – Koorstraat – Oude Gracht (direct Links) – rechtdoor over de Oude Gracht – Hofstraatbrug rechts over – Oude gracht links – linksaf Keetgrachtbrug over – linksaf Oude gracht- rechtsaf Groot Nieuwland – Laat oversteken, Kapelsteeg inlopen – op Verdronkenoord rechts – linksaf de Eenhoornbrug over – linksaf Verdronkenoord – rechtsaf Hekelstraat in – linksaf Fnidsen – Waagplein

*Wijzigingen worden op de dag zelf via social media doorgegeven.

20.30-22.30 uur
Receptie aangeboden door gemeente.
Locatie: Grote Kerk

 

8.00 uur
Vlaggenparade
Om 8.00 uur wordt bij het Van der Meybeeld de vlag van Alkmaar gehesen.

08.30-10.00 uur
Kinderontbijt op het Canadaplein en Strijd voor Vrijheid
Er worden door de leden van de Poirterij ca. 1500 broodjes gesmeerd voor zo’n 700 kinderen. De broodjes worden gesponsord door bakkerij Braas, het beleg en drinken wordt gesponsord door Jumbo Alkmaar. Het ontbijt wordt geopend door de Burgemeester met het Alkmaar lied. Vervolgens is er een heel kindvriendelijk optreden voor de kinderen waarin, onder begeleiding van de jeugdspelers van het Alkmaarse Trompettetkorps, het verhaal van het Ontzet van Alkmaar wordt verteld.

09.00 – 11.30 uur
Brandweer- en ambulancedemonstraties
De brandweerdemonstraties vinden plaats op de Kanaalkade. Er zal ook sprake zijn van demonstraties te water tussen de Tesselse Brug en de Ringersbrug.

09.30-10.30 uur
Traktatie ouderen
Alle tehuizen waar ouderen wonen en waar gezamenlijk koffie wordt gedronken, krijgen op 8 oktober (dit jaar dus op 7 oktober) een gebakje met het logo van Alkmaar erop. Een jarenlange traditie om onze Alkmaarse ouderen mee te laten genieten van het 8 October Ontzetfeest wat in de stad overal wordt gevierd. Tijdens de koffie komen er twee speciale gasten het verhaal van het Ontzet van Alkmaar vertellen en zingen ze gezamenlijk met de bewoners het Stedelied. Ook de ouderen die worden verzorgd door Evean krijgen iets lekkers bij de koffie op 8 oktober.

09.45-11.30 uur
Kaasdraagwedstrijden
Wil jij een echt kaasdrager worden? Voor alle kinderen uit groep 7 of 8, die goed kunnen samenwerken én sportief zijn! Voor de winnaar is er een echte kaasprijs te winnen!
Locatie: Waagplein

10.00 – 16.00 uur
Reddingsboten
Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn geïnteresseerden welkom voor het open huis op reddingsboot Prins Hendrik en een rondvaart op de Johan de Wit.
Locatie: afmeerplek aan de Kanaalkade

10.00 – 16.00 uur
Presentatie Roadshow Koninklijke Marine
Tussen 10.00 en 16.00 worden demonstraties verzorgd door de Roadshow van de Koninklijke Marine bestaande uit de informatietent, een brugsimulator in trailer, een klimwand en twee of drie LCRM’s waarmee mariniers met bezoekers rondvaarten maken in het vaargebied tussen Tesselsebrug en Ringersbrug.

10.15-11.15 uur
Jeugdoptocht De Wijde Wereld
Route: 
Nassauplein – Van der Meijstraat – Lindenlaan – Varnebroek Kennemerstraatweg – Ritsevoort – Koorstraat – Langestraat –
Mient (westzijde) – Waagplein

Het thema van de jeugdoptocht is: De wijde wereld. Doe je ook met ons mee? De kinderen zijn vanaf 9.30 van harte welkom . Kom op tijd zodat de jury alvast kan kijken en genieten van alle mooie en leuke bedenksels. Opgave vooraf is niet nodig. 

11.00-16.00 uur
Peuter-kleuterfestival
Geniet van leuke activiteiten voor de allerkleinsten. Springen op de kussens, voorgelezen worden, vissen vangen, een echte professor zijn of geschminkt worden als prinses of piraat! Ook is er wat te drinken en te smullen voor iedereen.
Locatie: Doelenveld

11.00-16.00 uur
Kinderfestijn
Van 11.00 tot 16.00 uur vinden er rondom de Grote Kerk ter hoogte van het Canadaplein evenementen voor de jeugd plaats. Er zal onder andere een klimwand worden geplaatst en er zullen avontuurlijke spelen worden gespeeld. Er zal een plaats worden ingericht waar broden worden geroosterd. Dit allemaal onder de deskundige leiding van Scouting Alkmaar.

12.00-13.00 uur
Herdenkingsplechtigheid
Locatie: Grote Sint Laurenskerk. De Ontzetrede zal dit jaar uitgesproken worden door dr. Christi Klinkert, sinds 2009 werkzaam als conservator bij het Stedelijk Museum Alkmaar. De titel van haar voordracht luidt:’Kwetsbare kinderen. Hoe en waarom kunstwerken vanuit de wijde wereld naar Alkmaar komen”. 

11.30-17.30 uur
Dance & Pop op het Plein
Tussen 11.30 en 17.30 uur vinden er op het Waagplein geplaatste podium een dansevenement en verschillende muzikale optredens plaats. Vanaf 15.30 geven de Midway Joy Singers een energieke show weg om daarna gevolgd te worden door een spetterend optreden van de Heartbeatmeiden mét liveband om 16.45. Dit onder leiding van Olaf van Rijn. Zing en swing mee met nummers als Wake me up, Rumour has it en Someone like you! 

12.00 – 16.00 uur
Geannuleerd; VictorieVoetbalToernooi op de Paardenmarkt
Alcmaria Events organiseert het VictorieVoetbalToernooi, een 5 tegen 5 straatvoetbaltoernooi voor meisjes en jongens. Er wordt gespeeld in 4 categorieën. Teams bestaan uit maximaal 8 spelers (aanmelden teams kan medio september via onze website).

12.30 – 18.30 uur
Skatepark
Feestvierders kunnen gebruik maken van het skate- en bikepark op de Kanaalkade. Er worden teven skate- en bikedemonstraties verzorgd.

13.00 – 15.00 uur
Oudhollands Ringsteken
Er wordt een ringsteekwedstrijd gehouden door de Vereniging Vrienden van het Aangespannen Paard in Noord-Holland. Dit evenement wordt gehouden in het Kennemerpark. Om 12.30 uur vertrekken de rijtuigen van de Huisvuilcentrale naar het Kennemerpark (zie bijlage 2015.25 voor routekaart). Na het ringsteken rijden de rijtuigen via dezelfde routekaart, maar via een andere route, terug naar de huisvuilcentrale.

12.00, 14.00 en 16.00 uur
Theatervoorstelling voor peuters en kleuters

De Toren van Geluid speelt Tommie en Tom Poes
Tommie logeert bij opa. Hij is aan het tekenen, net zoals opa altijd doet. Overal liggen grote vellen papier, proppen en stiften. Plotseling ziet Tommie een vreemd papier uit de oude boekenkist steken. Het is een tekening van… Tom Poes! Tommie is nieuwsgierig. Hij ontdekt nog veel meer tekeningen die samen een spannend verhaal vormen. Kom op tijd, want vol=vol!
Locatie: Theater De Vest, Pleinzaal

14.00-15.00 uur
Concert harmoniegezelschap Soli Deo Gloria
Op de hoek Bagijnenstraat zal het harmoniegezelschap Soli Deo Gloria optreden.

14.15-16.45 uur
Concert Noordhollands Ouderenorkest
Locatie: Grote Kerk

14.30-16.30 uur
De Grote Middagoptocht
Route: Sportpark-Koning Willem Alexanderlaan-Pr. Bernhardlaan – Kennemerstraatweg-Princes Julianalaan-Wilhelminalaan – Kennemerstraatweg – Ritsevoort – Koorstraat – Heul – Zevenhuizen – Geestersingel – Kanaalkade – Gedempte Nieuwesloot – Marktstraat – Waagplein – Mient – Langestraat – Koorstraat – Laat – Ridderstraat – Zilverstraat – Emmabrug – Nieuwlandersingel – Blekerskade – over de brug naar de Van Houtenkade – Comansstraat – Pr. Bernhardlaan – Koning Willem Alexanderlaan Sportpark.

Meer weten over de optocht? Hier vind je meer informatie!

17.00-20.30 uur
Zuurkoolmaaltijd
De zuurkoolmaaltijd is ondanks de beperkte duur van deze traditie (10 jaar) niet meer weg te denken. Er komen ruim 3.200 mensen zuurkool eten en bijpraten op het Canadaplein, gezellig zittend onder de versierde marktkramen. Een jaarlijkse traditie waarbij oud en jong gezellig samen zijn onder het genot van een heerlijke zuurkoolmaaltijd, een biertje of glas water en muziek. Deelname is gratis op vertoon van het lidmaatschap van de vereniging.
Locatie: Canadaplein

20.45-21.30 uur
Taptoe
Locatie: Waagplein. Dit jaar verzorgt de Show& Marchingband Exempel uit Empel een indrukwekkend schouwspel in combinatie met muziek. Bijna 60 muzikanten zullen onder begeleiding van dirigent Matthijs Kruik en slagwerkinstructeur Sander Bergman een demonstratie geven. 

21.00-02.00 uur
Ontzetfeest in De Vest
Gratis toegankelijk voor leden van onze vereniging. Kaarten aan de deur te koop. Vier de Victorie van Alkmaar met BeeJay en The Memphisband Project! B&MP groeide in de afgelopen drie jaar uit tot één van de grootste coverbands van Nederlands. Met souldiva Laura Schilder, de BeeJay Singers en de zever BeeJay Horns. De 15 muzikantenspelen de beste popmuziek uit de 70’s, 80’s, 90’s en 00’s. Aangevuld met de fijnste soul, disco en een lichtshow!  

22.00 uur
Nieuw: lasershow!
Er is dit jaar gekozen voor een meer duurzame afsluiting van het ontzetfeest. Het wordt een spectaculaire show met o.a. een terugblik naar het beleg van Alkmaar. Beleving d.m.v. een mix van licht, geluid en beeld, uitgevoerd door DTL lasertechniek.
Locatie: tussen de Ringersbrug en de Friese brug.