Op weg naar slotstuk 450 jaar Alkmaar Ontzet!

sep, 2023

Een jaar is voorbij gevlogen. Op 8 oktober 2022 werd het startschot gelost voor een jaar lang vieren van 450 jaar Alkmaarse vrijheid. Over vier weken zijn we rond en sluit de 8 October Vereeniging de jubileumfestiviteiten af, met een vertrouwd en ijzersterk Ontzet-programma én… met een groots feest op 8 oktober! De symbolische Eerste Spijker van de Grote Middagoptocht werd op 28 augustus geslagen door een van de vele trouwe vrijwilligers. 
Alkmaar Ontzet is springlevend. Dat is het afgelopen jaar duidelijk gebleken uit de positieve reacties op de verschillende evenementen rond de 450-jarige herdenking van het beleg van Alkmaar. Het was mooi om te zien welke verrassende initiatieven door bewoners, organisaties en bedrijven werden gerealiseerd. Momenteel nog te beleven zijn de Klim naar het Grote Raam (dit weekend voor het laatst), de tentoonstellings-estafette 1572/1573 die de hele gemeente Alkmaar afreist en de indrukwekkende experience ‘Met eigen ogen’ in het Stadhuis van Alkmaar. Binnenkort gaan twee Karavaan-theaterproducties van start: ‘Wie de f* is Trijn?’ en ‘Vrij van Verzet’. En tenslotte trekt de poppenkastvoorstelling ‘Alkmaar Victorie’ een maand lang langs wijkcentra en buurthuizen in de stad. Alle evenementen zijn terug te vinden op de site van Alkmaar Prachtstad.

Slotfeest in de binnenstad
Ondertussen waren bestuur en commissies van de 8 October Vereeniging al op stoom gekomen voor de organisatie van de traditionele Alkmaar Ontzetweek, plus – als kers op de taart –  een daverend slotfestijn op het Olympiaterrein. Dat dit laatste vanwege veiligheidseisen moest worden afgeblazen, was een forse domper, maar betekende niet het einde van de gezamenlijke wens om het jubileumjaar extra feestelijk af te sluiten. De Alkmaarse horeca pakte de handschoen op en bedacht een alternatieve oplossing, in de binnenstad. Alle betrokken partijen – Stichting Alkmaar Ontzet Projecten, horecaondernemers, ondernemersvereniging Alkmaars Bolwerk, gemeente Alkmaar, Alkmaar Marketing en de 8 October Vereeniging –  hebben zich hier sterk voor gemaakt en zo komt er op zondag 8 oktober toch een waardige afsluiting van 450 jaar Alkmaar Ontzet. Om 16.00 uur wordt gestart met kinderactiviteiten en aansluitend volgen optredens van artiesten op verschillende locaties in de binnenstad. Om 22.00 uur wordt het feest afgesloten met een spectaculaire lichtshow, waarschijnlijk aan de Kanaalkade. Het hele evenement is vrij toegankelijk.

ONTZETtend veel activiteiten
Voor het slotfeest losbarst, staan er nog veel meer activiteiten op het programma. Het wordt weer een fantastische feestweek! Een kleine greep: op vrijdag 29 september trapt de ONTZETKunstroute af en op zaterdag 30 september vinden de eerste sportieve evenementen plaats, de Vlettenroeiwedstrijd aan de Kanaalkade en het Van der Meij Polsstokverspringtoernooi. Via onder meer de Minikoraal Alkmaar en de ONTZETbox voor scholen komen we dan op vrijdag 6 oktober uit bij de kranslegging en de lampionoptocht. Zaterdag 7 oktober barst uit zijn voegen: van Kidsplein tot herdenkingsplechtigheid en van Grote Middagoptocht tot zuurkoolmaaltijd. Op www.8october.nl staat het complete programma beschreven en in Nieuwsblad Alkmaar wordt vanaf deze week steeds een aantal activiteiten uitgelicht. Hou de brievenbus dus in de gaten, zeker omdat eind september een extra jubileumeditie uitkomt, een co-productie van Rodi Media en de 8 October Vereeniging. 

Deel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp