Ontzetrede jubileumjaar uitgesproken door Simone van der Vlugt

sep, 2023

De 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet zet zich sinds 1861 in voor de herdenking en viering van het succesvol weerstaan van het beleg van Alkmaar door de Spanjaarden op 8 oktober 1573. Een van de doelen van de vereniging is het bevorderen van het bewustzijn van onze democratische verworvenheden van vrijheid en verdraagzaamheid, onder meer bekeken vanuit de historische betekenis van de stad Alkmaar. De vereniging wil de binding en saamhorigheid in de Alkmaarse samenleving versterken en de identiteit van de stad Alkmaar en haar gemeenschap uitbreiden. De herdenking en viering is dit jaar bijzonder omdat het 450 jaar geleden is dat Alkmaar van de Spanjaarden ontzet werd: 450 jaar Alkmaar Ontzet. 

Het hoogtepunt van de herdenking in de Grote Sint-Laurenskerk is de Ontzetrede. In deze rede verbindt een bekende Alkmaarder of Nederlander het perspectief van zijn eigen werkveld met universele begrippen als vrijheid, democratie, tolerantie, empathie, respect etc. Dit jaar wordt de Ontzetrede door onze bekende Alkmaarse Nederlander schrijfster Simone van der Vlugt uitgesproken. In dit jubileumjaar is haar historische roman “De stormachtige 16e eeuw: Van Alkmaar en omgeving” uitgekomen. 

Het Licht van de vrijheid
Het overkoepelende thema voor 2023 is: Het Licht van de vrijheid. Dit thema is gekozen omdat in het jubileumjaar wij vooral stilstaan bij de vrijheid die wij toen hebben behouden en waaraan wij nu nog steeds moeten werken en zelfs voor moeten strijden.  Uiteraard heeft het ook een verbondenheid met het nieuwe glas-in-lood raam in de Grote Kerk – Het Grote Raam – wat ook deze titel heeft. Maar het refereert ook naar de vier waarden die 450 jaar gelden bij de geboorte van Nederland ook golden en nu nog steeds van kracht zijn: Vrijheid, Verdraagzaamheid, Verbondenheid en Verscheidenheid.

De vier waarden hebben niet ingeboet, want wij moeten nog steeds strijd leveren voor deze waarden. Simone van der Vlugt neemt deze aspecten mee in haar Ontzetrede. Wij zijn er trots op dat Simone van der Vlugt in dit bijzondere jaar de Ontzetrede uitspreekt. 

Deel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp