LID WORDEN

Dit jaar niet zo ONTZETTEND vroeg uit bed op 8 oktober…

Dit jaar niet zo ONTZETTEND vroeg uit bed op 8 oktober…

Dat Alkmaar Ontzet door bijna heel Alkmaar gevierd wordt komt misschien wel omdat er zoveel gedaan wordt voor kinderen tijdens de 8 Octoberviering. Activiteiten voor scholen, voor kinderen mét hun ouders en voor kinderen die al alleen op pad mogen! En zo worden mooie herinneringen geboren. De vrijwilligers in de commissie jeugdoptocht zijn daar mede verantwoordelijk voor!

De Jeugdoptocht in de ochtend van 8 oktober is één van de evenementen waar heel veel geboren Alkmaarders warme herinneringen aan hebben. Ze knutselden met de klas (en tegenwoordig ook met het Kinderdagverblijf en BSO) outfits voor het ochtendprogramma, liepen de route van het Nassauplein via de binnenstad naar het Waagplein en een heel aantal Alkmaarders ging daarna ook nog met de prijs voor de mooiste, leukste, origineelste deelname naar huis!

Op sommige mensen maakte dat zo’n indruk dat ze zich aanmelden als vrijwilliger bij onze Vereeniging om op die manier de generaties kinderen na hen dezelfde mooie 8 Octoberherinneringen te geven. 

Drie van die vrijwilligers zijn Joke Olbers, Els Schouten - van Wely en Edith Rooker - le Loux: drie dames met een lange staat van 8 October-dienst.

Waarom zijn hebben ze zich eigenlijk bij de verenging aangemeld?
Els en Edith hebben een achtergrond in het basisonderwijs. Ze zijn allebei juf (geweest). Els verteld: “Door mijn werk ben ik altijd nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van kinderen. Daarom vond ik het heel leuk om mij ook op 8 oktober in te zetten voor kinderen. En omdat ik geboren en getogen ben in Alkmaar ben ik heel erg verbonden met dit bijzondere feest. En zo zit ik al meer dan 40 jaar in de  commissie Jeugdoptocht.” Voor Els start de het 8 oktoberfeest om 9 uur op het Nassauplein met alle verklede kinderen die zich aanmelden voor de jeugdoptocht. Haar dag kan dan al niet meer stuk. “Daar wordt ik zo blij van, kinderen die vol spanning helemaal versierd en opgedoft afwachten tot alles begint…!”

Edith is geboren en getogen in Alkmaar en werkt ook in het basisonderwijs. Ook zij loopt al heel wat jaren mee in de commissie Jeugdoptocht. Voor haar maakt het mede organiseren van de Jeugdoptocht en het jureren van alle deelnemers op het Waagplein de 8 Octoberviering altijd helemaal compleet. 

Waar komt dat enthousiasme vandaan?, dat vragen we Edith: “Als kind heb ik heel wat keren meegelopen in creaties gemaakt door mijn moeder en later heb ik zelf ook heel veel geknutseld. En als juf loop ik altijd met school mee met de Lampionnenoptocht door de prachtige binnenstad. Dát is de start van mijn 8 oktoberfeest.”

En waarom is Joke lid van de commissie? Joke vindt zelf haar rol niet zo groot, ze zegt: “Ik help eigenlijk alleen met de gehandicapten…”. Maar dat vinden wij te bescheiden. Het is nogal wat om ‘alleen de jeugdige gehandicapten’ te helpen tijdens de 8 Octoberviering. Als 8 October Vereeniging vinden we het heel belangrijk dat er zoveel mogelijk kinderen kunnen genieten van alle activiteiten, inclusief alle kinderen die wat hulp nodig hebben om deel te kunnen nemen.

De 2020 viering wordt ONTZETTEND Anders. Hoe gaan Els, Edtih en Joke dit jaar 8 oktober vieren? Els: “Al meer dan 43 jaar spring ik op 8 oktober vroeg mijn bed uit om naar het Nassauplein te fietsen. Dit jaar niet. Zal wel even raar zijn. Maar ik hoop dat ik vanaf 2021 weer mijn bijdrage kan leveren aan onze stad. Alleen dit jaar zal anders zijn net zoals veel zaken anders gaan. Maar Alkmaar houdt de Victorie! Dus dat zal ons blijven verbinden, ook dit jaar.”
Edith: “Helaas zal dit jaar alles anders gaan, maar ik hoop wel met onze commissieleden nog iets te kunnen vieren! Ondanks alles blijft het een feest van vrijheid en ontmoetingen, al is het maar samen koffie drinken en naar de films van de oude optochten kijken. Voor mij is 8 oktober altijd weer een beetje thuiskomen!”
Joke: “Wij hebben nog geen duidelijke plannen voor deze 8 oktober, maar het lijkt mij gezellig om dan met de groep waar we anders ook mee zijn met elkaar wel zuurkool te eten!”

En dat laatste vinden wij als Vereeniging een super goed idee. Daarom hebben we Alkmaarders opgeroepen om hun zuurkoolrecepten met ons te delen! De lekkerste recepten worden gepubliceerd en het meest smakelijke recept wint een prijs. Op die manier kunnen we toch samen vieren!

shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN  

vraag of opmerking?

E-mail

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

IBAN

NL78RABO0396422713

Hosting door SQR.nl

Digital Marketing door digitopa.nl

Info

{{msg.body}}

×