SDG-trompettiste leeft voort in werk van Sparke

Christel van Schagen Nieuws

Het Stedelijk Harmonieorkest SDG (Soli Deo Goria) Alkmaar speelt op zaterdag 7 oktober de wereldpremière van het drieluik “Three City Sketches, Aspects of Alkmaar” van Philip Sparke. Een werk met een bijzonder verhaal.

Three City Sketches is in opdracht van SDG geschreven ter nagedachtenis van trompettiste Thea Hollander. Ze overleed in 2014 op vijftigjarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct dat ze drie jaar eerder tijdens de repetitie kreeg. ‘Thea was een centrale figuur binnen de vereniging,’ vertelt voorzitter Pieter Veeter. ‘Ze was zeer betrokken bij alles wat er binnen de harmonie gebeurde.’ Thea liet SDG een legaat na. Ter besteding van het bedrag gaf de vereniging de Britse componist Philip Sparke opdracht om een werk te schrijven. ‘We hadden het bedrag kunnen laten opgaan in de exploitatie of er een instrument voor kunnen kopen. Om haar blijvend te herinneren en te eren kwamen we echter al pratend op het idee om het legaat aan te wenden voor een compositieopdracht.’

Om inspiratie op te doen voor het stuk verbleef Sparke twee dagen in Alkmaar. In het eerste deel van Three City Sketches; Aspects of Alkmaar beschrijft hij de indrukken die hij opdeed bij zijn bezoek, zoals de bijzondere gebouwen en het vernieuwde treinstation. In het tweede deel, een ballade met een prominente rol voor de trompet, klinkt een melodie uit Concerto in Bes (opus 3 no 2) van de Alkmaarse componist Willem de Fesch (1687 -1761). Het derde deel geeft een beeld van de strijd van de Alkmaarders tegen de Spaanse overheersing en de daaropvolgende victorie op 8 oktober 1573.

SDG speelt de wereldpremière van het werk zaterdag 7 oktober tijdens de herdenkingsplechtigheid van Alkmaar Ontzet in de Grote Kerk. ‘Het had niet mooier kunnen zijn,’ zegt secretaris Anke Brinkman. ‘Het stuk gaat over Alkmaar, en we spelen dit werk in de Grote Sint Laurenskerk, waar het tweede deel naar vernoemd is, en dan tijdens de viering van Alkmaar Ontzet.’ Het derde deel heet heel toepasselijk ‘8th October 1573 – Victory begins at Alkmaar’.