Optocht 2018 ‘GROOT EN KLEIN’

Dave 8180 Nieuws

Groot, klein, grand, petit, little, big, great, mini, kolossaal, gigantisch, minuscuul, groots. Je kunt zoveel kanten op met de woorden GROOT en KLEIN. In deze optocht ontdekken we allerlei bekende grote en kleine dingen. Grootse plannen van kleine mensen, een kleine list van een grootse man, de kleinste én grootste sprookjesfiguren en wereldberoemde grote gebouwen: in onze ‘Groot en Klein’ optocht laten we een hele verzameling aan u zien. We beginnen de optocht natuurlijk met Alkmaars Grootste…!
Veel plezier bij deze optocht voor groot en klein!

Loopgroep VOLTOOIING VAN DE GROTE KERK

Wat is een van Alkmaars grootste en meest opvallende gebouwen? De Grote Kerk natuurlijk! Dit jaar vieren wij in Alkmaar het vijfhonderdjarig bestaan van dit iconische bouwwerk. Wij starten onze optocht met dit belangrijke moment: het jaar 1518, toen de bouw van de Grote Kerk voltooid was. Een feestelijke gebeurtenis voor onze stad!

 

Wagen 1 GROTE KERK

Vele Alkmaarders hebben de Grote Kerk als vrijgezel betreden om deze als getrouwd weer te verlaten. Een prachtige en gewilde locatie voor een bruiloft. We zijn getuige van een huwelijk in de 17e eeuw. Tijdens dit huwelijk is een zeer belangrijke en beroemde getuige aanwezig: de man met de rode mantel, uit de schilderijen van Emanuel de Witte.

Ontwerp:        Ton Rodenburg

Bouwgroep:  Fam Rodenburg

 

Loopgroep   GROTE KERK

Bij een bruiloft hoort natuurlijk ook een feest, met vele uitbundige en mooi uitgedoste gasten.

 

Wagen 2 KABOUTERLAND

Een wandeling door het bos. Hé, wat zie ik daar? Een minuscuul deurtje verborgen in de voet van een enorme boom. Wie door het deurtje gluurt vangt een glimp op van het magische kabouterland. Hier wonen de kleinste bewoners van het bos in hun mooie paddenstoelenhuisjes, rood met witte

stippen.

Ontwerp:   Nancy Stikkelman      

Bouwgroep:  De Belloblazers  

 

Loopgroep KABOUTERLAND

Deze kabouters hebben even genoeg van al hun kabouterkarweitjes. Vandaag dansen zij door de Alkmaarse straten.

 

Wagen 3 GRAND PRIX

Bonkende muziek, het geluid van gierende banden en gillende toeschouwers. Een formule 1 wagen komt met gierende remmen tot stilstand in de pitstop voor een razendsnelle onderhoudsbeurt. Wat moet er allemaal aan de racewagen gebeuren om deze coureur de winst op de Grand Prix te laten behalen?

Ontwerp:       Hans Bruin

Bouwgroep:  De Dwarsliggers   

Auto VAN GROOT NAAR KLEIN

Een stoet auto’s, van groot naar klein. Ook de kleinste bestuurder loopt met ons mee.

 

Wagen 4 THE GREATEST SHOWMAN

Kleermakerszoon P.T. Barnum heeft grootse dromen. Hij is een entertainer, een artiest, een showman. Om zich heen verzamelt hij een groep mensen die door de maatschappij niet geaccepteerd worden vanwege hun afwijkende uiterlijk. Met hen start hij een circus: een spectaculaire show die al snel uitgroeit tot een wereldwijde sensatie. P.T. Barnum heeft het gemaakt. Hij is ´The Greatest Showman´.

Ontwerp:       Ton Rodenburg  

Bouwgroep:  Combi Klussers  

 

 

Loopgroep THE GREATEST SHOWMAN

De bekendste artiesten uit Barnums’ circusshow laten hun kunsten zien: een rariteitenkabinet van unieke en excentrieke artiesten.

 

Wagen 5 LITTLE SHOP OF HORRORS

Een KLEINE winkeltje met een GROOT geheim. Seymour werkt in een schattig bloemenzaakje. Om meer klanten naar de winkel te trekken brengt hij een nieuwe, mysterieuze plant naar de winkel. Hij noemt de plant Audrey, naar het meisje waar hij stiekem verliefd op is. De plant begint regelmatig te zingen en de bloemenwinkel bloeit weer helemaal op. Maar de plant blijkt er een dieet van mensenbloed op na te houden. Als plant Audrey zich vergrijpt aan het meisje Audrey is voor Seymour de maat vol.

Ontwerp:       Hans Bruin

Bouwgroep:  Robotco

 

Loopgroep DE KLEINE WAARHEID

Tussen 1970 en 1973 werd de televisieserie ‘De Kleine Waarheid’ uitgezonden. Het verhaal gaat over het leven van het Amsterdamse meisje Marleen Spaargaren, dat zich probeert te ontworstelen aan haar kleinburgerlijke milieu. Wij laten het jonge dienstmeisje Marleen zien te midden van het straatleven in het vooroorlogse Amsterdam. Ze is naar de markt is geweest om sla, tomaten en radijsjes (de titel van één van de liedjes uit de serie) te kopen.

 

Wagen 6 COLOSSEUM

In een optocht over Grote en Kleine dingen kan een gebouw met zo’n kolossale naam natuurlijk niet ontbreken: het Colosseum. De keizer ziet toe op de spelen die hij zijn volk heeft gegeven. In de pit van het Colosseum vechten gladiatoren tot er een winnaar en een verliezer is…. Welke gladiatoren overleven dit gevecht op leven en dood?

Ontwerp:       Peter van Dijk

Bouwgroep:  Ralph Barhorst en Hans Wiebosch

 

 

Loopgroep COLOSSEUM

De Romeinse soldaten komen terug van hun zoveelste overwinning. Zij drijven hun nieuwe slaven voor zich uit, op weg naar Rome.

 

Wagen 7   KLEIN DUIMPJE

Er klinkt een luid gesnurk. Het gesnurk is afkomstig van een enorme reus, die diep in het bos een dutje doet. De laarzen die de reus aanheeft zijn magisch. Maar wat zien we daar, bij de voet van de reus? Is dat soms Klein Duimpje? Ja hoor, terwijl zijn zes broertjes verstopt zitten, probeert Klein Duimpje zo stilletjes mogelijk de gigantische laarzen van de reus te stelen. Ssssst, we mogen de reus natuurlijk niet wakker maken…

Ontwerp:       Nancy Stikkelman    

Bouwgroep:  Elk jaar weer anders  

 

Boerenwagen  LITTLE HOUSE ON THE PRAIRIE

Het hele gezin Ingalls uit de bekende serie ‘Little House on the Prairie’ is een dagje uit.

 

Wagen 8 MATRUSCHKA’S

Uit een houten pop komt een kleinere houten pop, en daaruit nog een, en nog een, en nog een.

De Russische Matruschka’s op deze wagen zijn bevrijd uit hun houten omhulsel en dansen sierlijk in het rond.

Ontwerp:         Peter van Dijk

Bouwgroep:    Fam. Hes

 

Loopgroep   GROOT-BRITTANNIË

Een verzameling herkenbare Britse figuren bewandelt onze Alkmaarse straten.

 

Wagen 9 HUGO DE GROOT

Levenslang gevangen in Slot Loevestein. Het lot van Hugo de Groot zint hem niet. Zijn vrouw en dienstmeisje, die met hem gevangen zitten op het kasteel, bedenken een plan om Hugo te laten ontsnappen. De grote boekenkist, waarin de boeken voor Hugo geleverd worden….zou deze misschien een uitweg uit het slot kunnen bieden?

Ontwerp:      Hans Bruin

Bouwgroep: Jonkhart Koppietoe    

 

Loopgroep ERIK OF HET KLEIN INSECTENBOEK

Erik is door de lijst van een schilderij in zijn slaapkamer geklommen. Nu bevindt hij zich ín het schilderij en de insecten die in het normale leven zo klein zijn, zijn nu ineens net zo groot als hij.  

 

Wagen 10 BIG SPENDER

Hey, Big Spender!! Spend, a little time with me. De nachtclubdanseressen in de Fandango Ballroom zijn allemaal op zoek naar een beter leven en een romantische, grote liefde. Een man die echt van hen houdt. Maar op de dansvloer van de Fandango gaan ze die helaas niet tegenkomen.

Ontwerp:       Hans Bruin    

Bouwgroep:  de Koppige Klussers