Alkmaar Ontzet

okt, 2021

Alkmaar Ontzet

Kunstroute Muziek Overwint Overal
Vandaag, vrijdag 1 oktober, gaat de eerste activiteit in het kader van de alternatieve herdenking en viering van Alkmaar Ontzet van start: de Kunstroute Muziek Overwint Overal. Muziek maakt blij, geeft troost en verbindt. Net als Kunst! Meer dan 100 kunstwerken verspreid over 22 etalages in de binnenstad. De start is bij Artiance aan het Canadaplein. De  route is ongeveer zes kilometer lang, voert je door de leukste straten van Alkmaar en kost ongeveer anderhalf uur als je de kunstwerken allemaal rustig wilt bekijken. Klik hier voor meer informatie over de kunstroute en hier voor de route op een plattegrond. 

Kleur je str
aat ROOD-WIT!​​
Nu de eerste activiteiten zijn gestart, is dit ook het startsein om uw vlag buiten te hangen en uw straat, huis of plein rood-wit te kleuren. We gaan Alkmaar met ze allen een volle week (tot en met 8 oktober) van Rood-Wit voorzien. Samen maken we tenslotte Alkmaar Ontzet nietwaar? Deel uw foto’s met vlag of andere Rood-Wit uitingen massaal via de socials en tag ons @alkmaarontzet en gebruik de hashtag #wijzijnAlkmaarOntzet. En wie weet wint uw straat één van de vette straatprijzen. Klik hier voor meer info! 

Ontzetwandeling
De stadsgidsen van Het Gilde Alkmaar nemen je mee langs de plekken van herinnering aan het beleg en ontzet van Alkmaar. Tijdens de wandeling die ongeveer anderhalf uur duurt vertellen zij enthousiast en bevlogen over de bestuurders, burgers, geuzen en Spanjaarden die tussen 21 augustus en 8 oktober 1573 geschiedenis schreven.

De wandeling begint om 11:00 uur bij het standbeeld van Maarten van der Meij die briefjes van het stadsbestuur aan gouverneur Diederik Sonoy in zijn polsstok verborg en eindigt bij het Victoriebeeld dat opgericht werd ter gelegenheid van de 300e herdenking van 8 oktober 1573. Het is bijna vol, dus wees ONTZETTEND vlug en geef u op. Klik hier voor opgave en meer informatie. 

Ophalen Victorietas
Dit jaar in de Victorietas niet alleen zuurkool en worst, maar ook een fonkel nagel nieuw Alkmaar Ontzet stuk om aan je garderobe toe te voegen. De ONTZETmuts! En wie staat er dit jaar op de cover van 8-10 magazine? En wie weet vind jij één van de golden-tickets! Tegen inlevering van je Bewijs van Lidmaatschap kun je op zondag 3 oktober 2021 jouw Victorietas ophalen bij de 8 October-hal (Laanenderweg 61 te Alkmaar). Ophalen van de Victorietas voor familie, vrienden of buren is mogelijk (graag zelfs), maar alleen tegen inlevering van een Bewijs van Lidmaatschap 2021. Per lidmaatschap ontvang je 1 tas. Lid geworden na 14 september en geen lidmaatschapskaart ontvangen? Geen paniek, u ontvangt uiterlijk zaterdag 2 oktober een mail waarmee u uw Victorietas kunt ophalen. Locatie: Laanenderweg 61, 1812 PW, Alkmaar – LET OP: Aanrijden via Diamantweg / Jadestraat.

8-10 Magazine met Marco Borsato
Weet je nog, die Victorietas van vorig jaar? Waarin ook zo’n prachtige Alkmaar Ontzetglossy zat? Precies, met die eigentijdse Victorien op de cover en gevuld met leuke artikelen over ons bloedeigen stadsfeest. Voor alle fans hebben we dan nu een fijne mededeling: ook dit jaar verschijnt er zo’n uniek 8-10 Magazine! Waarschijnlijk wil je meteen weten wat erin komt te staan. Een tipje van de sluier, een sneak previewtje… Op de cover staat in ieder geval een volgend Alkmaars boegbeeld, niemand minder dan Marco Borsato! Natuurlijk komt hij ook aan het woord, maar de inhoud van het 8-10 Magazine blijft verder nog even ONTZETtend geheim.

Online
De viering dit jaar in aangepaste vorm op straat maar ook weer ONTZETtend online. Zo staat het succesnummer van 2020 de ONTZETtend Alkmaarse KennisQuiz weer op het programma! Als je wilt weten hoe wij meer online gaan dit jaar, volg de Vereeniging dan via onze socials. Daar maken we beetje bij beetje alles bekend over de viering en hebben we te gekke winacties! Wacht niet en volg ons nu via Instagram, Facebook en Twitter @AlkmaarOntzet! Om online in de stemming te komen, check deze historische film of het Alkmaar Stedelied.

Deel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp