Alkmaar Ontzet 2021 een mix van traditioneel én ONTZETtend anders

aug, 2021

Alkmaar Ontzet 2021 een mix van traditioneel én ONTZETtend anders

Ons bestuur heeft de afgelopen weken alle programmaonderdelen opnieuw langs de lat van de huidige én verwachte coronamaatregelen gelegd en met pijn in het hart besloten een aantal evenementen niet of aangepast door te laten gaan.

Door de huidige coronaontwikkelingen hebben zij het programma heroverwogen. Voor alle programmaonderdelen hebben ze zorgvuldig gekeken naar de risico’s en de mogelijkheden. Daarbij waren zowel de huidige als de verwachte, mogelijk versoepelde, maatregelen leidend. In samenspraak met de gemeente heeft het bestuur besloten een aantal programmaonderdelen toch te annuleren. Het gaat onder andere om de drie grote optochten, het polsstokverspringtoernooi, de muziekspektakels en de zuurkoolmaaltijd voor de leden op het Canadaplein.

Toegangscontroles passen niet bij Alkmaar Ontzet

Tijdens de laatste persconferentie van de overheid werd aangekondigd dat 20 september mogelijk de 1,5 meter maatregel wordt losgelaten, maar het voorschrift ‘toegangscontroles bij bijeenkomsten met meer dan 75 personen’ is helaas Alkmaar Ontzet’s Waterloo voor de eerder genoemde programmaonderdelen. Het zou betekenen dat alle locaties waar de evenementen plaatsvinden met hekken afgezet moeten worden. Met minimaal 8 grote evenementen alleen al op 8 oktober is dat voor de ons, een vereniging met vrijwilligers, niet te organiseren. Maar wat belangrijker is, is dat deze maatregelen niet alleen het vrije bewegen tussen de evenementen ontmoedigen, maar ook het ontmoeten van oude en nieuwe vrienden. Dat haalt de ziel van Alkmaar Ontzet uit de viering.

Te optimistisch?

In mei waren was het bestuur optimistisch door toen een traditionele viering aan te kondigen. De voorbereiding voor een traditionele viering heeft veel tijd nodig en het was in mei echt een ja- of nee-moment. Daarnaast waren de coronaontwikkelingen in die periode bijzonder gunstig en de vooruitzichten positief. Een ‘ja’ dus.

2021 een mix van traditioneel én ONTZETtend anders

Natuurlijk begrijpen we de teleurstelling dat we de optochten, de muziekspektakels en de zuurkoolmaaltijd alsnog annuleren, maar laten we vooral niet vergeten dat een groot aantal evenementen wel gewoon doorgaat. Het gaat om de ontzetwandeling, de kunstroute, de ouderentraktatie, de ontzetrede, de kranslegging en de herdenking, én natuurlijk de ongekend succesvolle Ontzetbox voor de schoolmaaltijd. Die onderdelen gaan ONTZETtend door. Net als vorig jaar. Daarnaast wordt er door het bestuur keihard gewerkt om onze leden opnieuw een Ontzettas te kunnen overhandigen. Als dat lukt, dan beloofd dat echt weer een collectors’ item te worden. Houd dus vooral deze website en socials in de gaten, daar kun je alle ontwikkelingen én winacties op volgen. We denken dat we veel Alkmaarders ONTZETtend blij maken met de aankondiging dat de online pubquiz nu wel weer terug is op het programma! Wij zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat Alkmaar Ontzet ondanks deze beslissing een feest wordt dat de Alkmaarders met elkaar verbindt. Wat er ook gebeurt #wijzijnAlkmaarOntzet.”

#wijzijnAlkmaarOntzet jij toch ook? Word lid, voor 10 euro per jaar steun je de Vereeniging hét feest van Alkmaar te organiseren. Klik op ‘lid worden’ en regel het meteen!

Deel via:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp