LID WORDEN

Kunstroute ONTZETtend Vrij!

Kunstroute ONTZETtend Vrij!​

Toen het besluit om 8 October ONTZETtend Anders te vieren eenmaal definitief genomen was, kwam er heel veel creatieve en innovatieve energie vrij in het bestuur. Dat leidde tot een lijst met alternatieven voor onze traditionele viering. Één van de suggesties was een speciale kunstroute door de binnenstad!

Eerst zijn we op zoek gegaan naar tentoonstellingsruimten. Bij Alkmaarse winkeliers in de binnenstad, verenigd in de belangenvereniging Alkmaars Bolwerk, werd de interesse gepeild en al snel meldden zich zo’n 25 winkeliers die bereid waren hun etalages beschikbaar te stelden als (tijdelijke) expositievitrine.

Voor het aanleveren van de kunstvoorwerpen werd contact gezocht met Artiance, Centrum voor de Kunsten Alkmaar. Via verschillende docenten werd aan cursisten gevraagd zich te laten inspireren door het jaarthema ’75 jaar vrijheid’ en/of de doelstelling van de vereniging. Die verenigingsdoelstelling luidt: “het bevorderen van het bewustzijn omtrent onze democratische verworvenheden van vrijheid en verdraagzaamheid.” Daarop meldden zich cursisten én hun docenten vanuit allerlei disciplines.

Wat was waar precies te zien?! Vanaf het Canadaplein liep de route via Paardenmarkt, Gedempte Nieuwsloot, Houttil, Payglop, Langestraat, Ritsevoort, Laat en Verdonkenoord naar de Mient.
Een korte bloemlezing van het werk wat daar te zien was: onder de titel ‘Alle ridders verzamelen’ maakten de leerlingen van docente Martina Otto een serie afbeeldingen van ridders. Kinderklassen en de Kunstschool Artiance Speciaal lieten zich inspireren door de speciale opdracht van de 8 October Vereeniging en maakte een serie Victorientjes en Vrijheidsbeelden onder leiding van docenten Talitha Schiffer, Anna Mul en Annette Jonker. Ook was er werk van de cursisten van docenten Gerben Hermanus en Esther Koeman (Tekenen en Schilderen), Mireille Ponsioen (Edelsmeden) en de beeldhouwgroep Louis Paul verspreid over de binnenstad te zien. In de etalage van Coppens op het Verdronkenoord stonden werken van de kinderklas Beeldhouwen van Manou Klerks. Onder de titel ‘Vrijheid!’ stonden hier stoffen dieren tentoongesteld, voorzien van wijze woorden die ons stof tot nadenken gaven.

Niet alleen leerlingen van Artiance deden mee. ‘De Duiven’ te zien bij Hästens, en ‘Blij Gebloeid en Vrij Gevlogen’, te zien bij Jan Sikkes Stoffen en Gordijnen, werden gemaakt door 5 VWO leerlingen van het PCC. Zij werden begeleid door Geraldine Kloese .

In totaal werden meer dan zestig werken ingebracht, dus als we niet iedereen hierboven hebben genoemd spijt ons dat natuurlijk. Wel zijn we enorm trots op iedereen die zich heeft laten inspireren: leerlingen, docenten en individuele (amateur)kunstenaars. Zonder al deze creatieve geesten was het niet mogelijk geweest om zo’n mooie openbare tentoonstelling te organiseren. 
En we hopen dat iedereen die mee heeft gedaan aan de Kunstroute ONTZETtend Vrij! met net zoveel plezier aan deze eerste 8 October tentoonstelling terugdenkt als wij!

shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN  

vraag of opmerking?

E-mail

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

IBAN

NL78RABO0396422713

Hosting door SQR.nl

Digital Marketing door digitopa.nl

Info

{{msg.body}}

×