7
Oct

Victoriepark
18:30 - 19:00

Kranslegging

Kranslegging “Een krans voor Victorien”

Aan de vooravond van 8 oktober wordt in het Victoriepark een korte voorstelling opgevoerd door leerlingen van basisschool Kardinaal de Jong, met medewerking van het Trompetterkorps Alkmaar. Het toneelstuk wordt ingeleid met een korte toespraak. Daarna worden door de kinderen de Beeldenstorm en het Beleg en Ontzet van  Alkmaar uitgebeeld, waarbij stadhouder Willem van Oranje, koning Filips de Tweede, de Watergeuzen en de stadstimmerman met de brief in de polsstok vanzelfsprekend niet ontbreken. Ten slotte volgt de officiële kranslegging door de burgemeester en de voorzitter van de 8 October Vereeniging .

De kranslegging is een traditie die teruggaat tot 1876, het jaar waarin het beeld van de godin Victoria als Ontzetmonument onthuld werd. Tot 1986 werd op deze plek ook de Ontzetrede uitgesproken. Dat gebeurt nu in de Grote Kerk. Het zingen van het Stedelied is echter gebleven. Daar wordt de plechtigheid nog steeds mee afgesloten. 

Het ontstaan van een traditie

In 2001 was bestuurslid Margret de Blanken directeur van basisschool De Kring. Zij wilde meer publiek trekken bij de kranslegging en vroeg leerlingen van haar school  om hoogtepunten uit het Beleg en Ontzet van Alkmaar uit te beelden. Het werd een kort toneelstuk met bewegende tableaus, sterke elementen en herkenbare historische personen. De tekst werd door de kinderen zelf geschreven. De eerste keer dat het toneelstuk opgevoerd zou worden, onder leiding van Ingeborg Janssen, was op 7 oktober 2002. Dat jaar werd Alkmaar Ontzet afgelast in verband met het overlijden van Prins Claus. Op 8 oktober werd het toneelstuk, in de gymzaal van de school, alsnog opgevoerd voor het 8 Octoberbestuur. In 2003 was de eerste echte uitvoering in het Victoriepark.

In 2007 nam basisschool St. Adelbertus de kranslegging over en sinds 2009 (alleen in 2010 was het voor één keer de beurt aan basisschool de Burijn) verzorgt basisschool Kardinaal de Jong het toneelstuk en het zingen van het Stedelied onder leiding van Rick Barnaart van Bergen (leerkracht Kardinaal de Jongschool). In de loop der jaren zijn er fraaie kostuums gemaakt door Thea Feijen. De teksten van het toneelstuk zijn aangepast en het Stedelied  wordt gezongen door een leerlingenkoor van de school.

shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN

vraag of opmerking?

Email

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

Hosting door SQR.nl website door 8180.nl

Info

{{msg.body}}

×