Grote Middagoptocht 2017 – Langs verre en nabije oorden

Marieke Pool Nieuws

In deze woelige tijden waarin wij via de media voortdurend geconfronteerd worden met de realiteit van alledag willen wij daaraan wel eens ontsnappen. Dat doen wij in deze optocht door onze aandacht te richten op andere plekken dan de alledaagse. Daarbij kijken wij door een gekleurde bril, op zoek naar het romantische, sprookjesachtige en pittoreske. Dus bijvoorbeeld geen aandacht voor de stijging van de zeespiegel, maar voor de mythische onderwaterwereld. Laat nu uw blik maar dwalen langs verre en nabije oorden.

Namens de commissie Grote Middagoptocht,
Sanne Mallant en Wim Boddeke (regisseurs)

Wagen 1 – OCEAAN
Ontwerp: Nancy Stikkelman
Bouwgroep: Familie Hes

Diep onder het oppervlak van de oceaan vinden wij scheepswrakken, overgroeid met algen, koraal en zeesterren. Daar komen wij koning Triton tegen met zijn dochters, de zeemeerminnen.

Loopgroep – OCEAAN
De onderzeese wereld is ook het domein van diverse zeedieren.

Wagen 2 – STAD
Ontwerp: Ton Rodenburg en Hans Bruin
Bouwgroep: Familie Rodenburg

Natuurlijk bezoeken wij geen moderne stad, maar genieten wij van het romantische Parijs ten tijde van la belle epoque, rond 1900. Wij belanden in de wijk Montmartre met op de achtergrond de Sacre Coeur.

Loopgroep – STAD
Langs de Parijse boulevards flaneren de rijke bewoners, de arme clochards zijn aan het bedelen.

Koets – STAD
Een rijtuig is onderweg naar het Bois de Boulogne.

Wagen 3 – JUNGLE
Ontwerper: Hans Bruin
Bouwgroep: De Dwarsliggers

In de Zuid-Amerikaanse jungle stuiten wij op een Maya-ruïne, overgroeid met lianen en planten. Enkele Maya’s voeren een zonnedans uit.

Busje – SAVANNE
Wij blijven in tropische sferen en maken een rondrit met een safaribusje over de Afrikaanse savanne.

Loopgroep – HEIDE
De heide in het Noord-Hollands duingebied mag nog zo mooi zijn, maar wij steken over naar Schotland, naar de Highlands voor een bezoek aan de Highland Games. Natuurlijk zijn er ook doedelzakspelers.

Wagen 4 – RIVIER
Ontwerper: Peter van Dijk
Bouwgroep:
Ralph Barhorst en Hans Wiebosch

Wij schepen ons in voor een tocht over de Mississippi op de show-boat uit de gelijknamige musical van Jerome Kern en Oscar Hammerstein II. Sinds het einde van de 19e eeuw boden zulke raderboten allerlei soorten amusement: er waren muzikale shows en er kon worden gegokt.

Ruitergroep – PRAIRIE
In dezelfde tijd en op hetzelfde continent troffen indianen en cowboys elkaar op de prairie van het Wilde Westen in situaties die wij kennen uit de vele westerns.

Wagen 5 – BERGEN
Ontwerper: Peter van Dijk
Bouwploeg: D
e Koppige Klussers

Op ons eigen continent trekken wij de bergen in van het Oostenrijkse Tirol. Voor de uitbeelding van de scène op deze wagen inspireerden wij ons vooral op de komische licht-pikante Tiroler films uit de late jaren ’60 en daarna.

Loopgroep – BERGEN
Je kunt natuurlijk ook heerlijk wandelen in de Tiroler Alpen.

Wagen 6 – (SCHAT)EILAND
Ontwerper: Hans Bruin
Bouwploeg:
Elk jaar weer anders

Tot de verbeelding spelen nog altijd verhalen over piraten die goud, zilver en edelstenen bijeen roven om die vervolgens op een onbewoond eiland te begraven. De schatkaart is voor andere avonturiers het enige aanknopingspunt om de schat te vinden. Wij kozen als inspiratiebron Pirates of the Carribean, de filmserie die al sinds 2003 furore maakt.

Loopgroep – (SCHAT)EILAND
Omdat de wagen te klein is om alle piraten ten tonele te voeren krijgt u nu de kans om dit woeste volkje nog eens verder te observeren.

Wagen 7 – POLDER
Ontwerper: Hans Bruin
Bouwploeg:
Jonkhart – Koppietoe

Bent u al dat geboefte uit verre oorden beu? Kom dan mee naar onze nabije brave Hollandse polder. Maar dan wel geïdealiseerd als nostalgisch beeld.

LoopgroepPOLDER
Bij folkloristische evenementen vormen dansen in de traditionele streekdracht altijd een grote attractie.

Boerenwagens uit de POLDER
De producten van de polder werden met boerenwagens naar de markten van de grote stad vervoerd.

Wagen 8 – BOS
Ontwerp: Nancy Stikkelman
Bouwgroep:
Robotco

Ons bos is een sprookjesbos, het decor van Shakespeares Midzomernachtsdroom. Het is het domein van elfen en trollen. Wij zien elfenkoningin Titania, die na een betovering verliefd is geworden op een eenvoudige handwerksman, die op zijn beurt betoverd is in een ezel. Het is allemaal de schuld van de elf Puck, die zijn plannetjes heeft beraamd met elfenkoning Oberon.

Loopgroep – BOS
Het bos is bevolkt met nog veel meer mythische figuren: boselfen en trollen. Maar ook gewone stervelingen zijn in het bos beland: twee jongens en twee meisjes met liefdesperikelen, een stel handwerkslieden die op een rustig plekje willen repeteren voor een toneelstukje dat zij zullen opvoeren op een vorstelijke bruiloft. Tenslotte komen ook de vorst en zijn aanstaande bruid met hun gevolg naar het bos om de verdwenen jongelui te zoeken.

Wagen 9 – MANGROVEMOERAS
Ontwerp: Peter van Dijk
Bouwploeg:
De Belloblazers

Niet iedereen durft zich met een bootje in de tropische mangrovemoerassen te begeven. Maar echte helden als Steve Irwin, Crocodile Dundee en Freek Vonk draaien er hun hand niet voor om.

Loopgroep – POESTA
Terug in Europa zoeken wij de Hongaarse poesta op, een grote lege grasvlakte. Het woord ‘poesta’ betekent ‘leegte’. In operettes zoals ‘Der Zigeunerbaron’ van Johann Strauss jr. trekken de zigeuners er rond.

Ruitergroep – STEPPE
Vergelijkbaar met de poesta is de steppe: een kale vlakte waarlangs in de tijd van de Grote Volksverhuizing (tussen de 4e en de 6e eeuw) Mongoolse ruiters uit het Oosten naar het Westen trokken.

Wagen 10 – WOESTIJN
Ontwerper: Hans Bruin
Bouwgroep: Combi Klusser

Geen realistisch beeld van de hedendaagse woestijn, maar een Duizend-en-een-nacht-tafereel vormt het sluitstuk van onze rondreis langs verre en nabije oorden. Uiteraard belanden wij op de aangenaamste plek: een oase.

Loopgroep – WOESTIJN
Wij trekken weg van de oase en volgen de karavaan om nieuwe indrukken op te doen van de sprookjeswereld van Duizend-en-een-nacht.