LID WORDEN

Basisonderwijs doet massaal mee!

Basisscholen vieren Alkmaar Ontzet massaal mee

Wat was het ieder jaar toch weer een mooi gezicht. Op 8 oktober 's ochtends vroeg 600 leerlingen van de groepen 5 en 6 met elkaar te zien genieten van het ontbijt Strijd der Vrijheid. Ondertussen luisteren en kijken ze naar het spel over het beleg van Alkmaar Ontzet en tot slot samen het Alkmaars Stedelied zingen.

Maar ook voor de kinderen was de herdenking en viering van Alkmaar Ontzet ONTZETtend anders. Voor de kleintjes uit groep 3 en 4 dit jaar geen lampionoptocht, geen jeugdoptocht en geen ontbijt. Of...? Natúúrlijk deed het onderwijs dit jaar gewoon met ons mee. En hoe! Voor de onderwijscommissie was namelijk één ding duidelijk, de leerlingen zouden hoe dan ook Alkmaar Ontzet meevieren. Zo werd het idee voor een schoolontbijt geboren dat uiteindelijk de ONTZETbox werd en de scholen schreven zich hier massaal voor in. Dat betekende dat niet 600 leerlingen van het ontzetontbijt gingen genieten, maar 4492!

Het werd dus feest op school. Helemaal als je bedenkt dat de boxen gevuld waren met alles voor een lekkere broodmaaltijd, het speciaal ontwikkelde Alkmaar Kwartetspel en stoepkrijt om het plein rood-wit te kleuren. Om al die boxen op tijd klaar te krijgen stond op 4 oktober een grote groep vrijwilligers dit jaar geen broodjes te smeren, maar ONTZETboxen te vullen.

Het stoepkrijt was trouwens niet zomaar toegevoegd. Hiermee was een mooie prijs te winnen in de winactie "kleur je plein rood-wit". Op de foto's die de scholen naar ons instuurden en op de socials was te zien dat een aantal scholen geen rood of wit krijtje meer over hadden. Basisscholen de Driemaster, Erasmus en de Lispeltuut zijn als winnaars uit de bus gekomen.

Een aantal scholen zorgden ook voor 'live entertainment'. Zo ging Harry de Bles op bezoek bij basisschool Liereland, vertelde Bianca Boerlage een speciale kleuterversie van het Ontzetverhaal op de Driemaster en verzorgde vader en zoon Kossen een interactieve Alkmaar Ontzetles mèt quiz bij basisschool Erasmus. Maar een Ontzetontbijt, of -lunch, is natuurlijk niet compleet zonder de vertelling van het ontzetverhaal of het zingen van het Alkmaars Stedelied. Ook daar was een oplossing voor en wel een digitale. Bekende historische Alkmaarders (uit 1573) Trijn Rembrandts, Jacob Cabeliau en Dirk Duyvel vertelden in een moderne vlog het verhaal van het beleg en ontzet. Met als spetterende afsluiting het Stedelied in een eigentijds jasje.

We zijn overstelpt met enthousiaste reacties van scholen, ouders en kinderen. Volgend jaar weer?

PS voor iedereen die nog wel eens de tekst kwijt is van het Stedelied, er is een videoclip mét ondertiteling zodat volgend jaar niemand meer hoeft te playbacken. Klik hier verder en zing uit volle borst mee: https://www.youtube.com/watch?v=Jl_RS5h-xF4

shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN  

vraag of opmerking?

E-mail

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

IBAN

NL78RABO0396422713

Hosting door SQR.nl

Digital Marketing door digitopa.nl

Info

{{msg.body}}

×