LID WORDEN

In 2002 was ook alles anders!

Alkmaar Ontzet gaat bijna altijd door... behalve in 2002. Want in dat jaar vierden we ook geen Alkmaar Ontzet zoals we dat gewend zijn. Op zondag 6 oktober overleed Prins Claus...

Op zaterdag 5 oktober 2002 was het startschot gegeven van de sloepen en vlettenrace op het Noord-Hollands kanaal, niet wetende dat de volgende dag, zondag 6 oktober, in de vroege avonduren er een abrupt einde zou komen aan alle laatste voorbereiding voor de Ontzetviering op 7 en 8 oktober.

Nadat via radio en tv het nieuws over het overlijden van Prins Claus bekend werd gemaakt, kwam het voltallige 8 Octoberbestuur binnen 1 ½ uur bijeen voor spoedoverleg. Bestuurslid Nel Veenhof en echtgenoot Ben verwelkomden ons in hun woning aan de Geestersingel in Alkmaar. Hun woonkamer werd snel omgetoverd tot crisiscentrum.
Wat nu...? Wat zouden we beslissen: doorgaan of afgelasting? En wat zouden dan de gevolgen zijn? Unaniem werd er besloten om de voortgang van de viering direct te stoppen. Dit betekende dat ieder bestuurslid ging bellen naar zijn o haar commissies om deze ingrijpende beslissing door te geven. En de voorbereidingen waren natuurlijk nog in volle gang! Moet je voorstellen: 22 uur later zouden een 10 tal muziekkorpsen en 2000 kinderen de lampionoptocht moeten gaan lopen... En dan kom jij vertellen dat het niet doorgaat...

De decorateurs waren nog met de laatste verfstrepen bezig en de bloemisten met bloemdecoraties op de 10 praalwagens van de Grote Middagoptocht. Het nieuws dat het feest dat jaar niet doorging sloeg in als een bom. Het was even heel stil in de hal... Nooit maar dan ook nooit is er zoveel media op ons afgekomen om plaatjes te schieten en te filmen, maar de haldeuren bleven gesloten. Niet alleen de wagens bleven 'ongezien' in de Hal staan. Alle bloemen die al besteld waren stonden werkloos mooi te zijn. Dus werden die de volgende dag verdeeld onder de verzorgingshuizen en ziekenhuis en werd er door de bouwers van de optocht een bloemstuk bij het koninklijk huis afgegeven. De kranslegging bij Victorien op 7 oktober heeft in aanwezigheid van het bestuur en de burgemeester wel plaatsgevonden. Maar daarna geen receptie in de Grote Kerk. In plaats daarvan was daar een condoleance register om te tekenen. En wat is er met de 3000 zuurkool maaltijden gebeurd? Ook deze zijn goed terechtgekomen, bij diverse verzorgingshuizen en het ziekenhuis.

Op 8 oktober zelf werd het voltallige bestuur verwelkomt Nel en Been Veenhof om daar gezamenlijk met de toenmalige burgemeester Marie van Rossen alsnog samen zuurkool te eten. Deze viering zullen wij nooit vergeten.

Rob Kossen, Commissie Grote Middagoptocht

shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN  

vraag of opmerking?

E-mail

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

IBAN

NL78RABO0396422713

Hosting door SQR.nl

Digital Marketing door digitopa.nl

Info

{{msg.body}}

×