LID WORDEN

Victorien komt van haar sokkel!

Victorien komt van haar sokkel!

Ken je mij? Ik ben Victorien. Het is de bijnaam voor het beeld dat in 1876 van mij gemaakt is. Volgens de geschiedenisschrijvers ben ik op 8 oktober 1873 onthuld door Koning Willem III. In werkelijkheid legde Zijne Majesteit slechts de laatste steen voor de sokkel waarop ik zelf pas drie jaar later plaats zou nemen. In het Victoriepark, met het Noordhollands Kanaal aan mijn voeten. Wil je weten waarom ik daar sta? Lees dan verder, want binnenkort kom ik van mijn sokkel en kun je mij zomaar op straat tegenkomen. Het is leuk als je dan al wat meer van mijn weet!

Aan de vooravond van de 300e herdenking van Alkmaar Ontzet bedachten een aantal heren (sorry dames!) dat er een monument moest komen om de vrijheidsstrijd uit 1573 uit te beelden. Meneer J.J. de Gelder, die ook de tekst voor het Stedelied schreef, was de drijvende kracht achter het plan. Na een rommelige verkiezing koos een jury voor het ontwerp van beeldhouwer Frans Stracké, een echte professor die les gaf aan de Rijksacademie voor beeldende Kunsten in Amsterdam. Ik stel eigenlijk de godin Victoria na de overwinning voor. Ik houd mijn rechterarm omhoog en maak met mijn hand een afwerend gebaar richting Oudorp, waar de Spanjaarden hun hoofdkwartier hadden. Met mijn andere hand houd ik een zwaard tegen mijn lichaam, als teken van de behaalde overwinning. 

Frans beeldhouwde mijn figuur uit een harde zandsteen uit een groeve in de omgeving van Trier. De reden dat het nog drie jaar duurde voordat de beitel in de steen gezet werd, was dat er nog twaalfduizend gulden bij elkaar gebracht moest worden om mij te kunnen betalen. Een dame heeft haar prijs hè! Over de plek waar mijn beeld zou komen was weinig discussie. Op de plek van het Victoriepark stond immers ooit de Friese Poort waar de Spanjaarden op 18 september 1573 tevergeefs de stad hadden aangevallen.   

Ondanks dat ik er door luchtvervuiling en het zoute zeeklimaat misschien een beetje verweerd begin uit te zien, durf ik te stellen dat ik een typisch voorbeeld ben van een vrouw die gracieus oud wordt. Toch? Door de jaren heen voelde ik mij af en toe best eenzaam in de maanden voorafgaand en volgend op 8 oktober. Er kwamen weinig mensen in het park en jongelui braken nog wel eens wat van mijn ledematen af: vingers, armen en zelfs mijn vleugels! Sinds de opknapbeurt van het park en het aanbrengen van een hekwerk rond mijn standplaats voel ik mij een stuk veiliger. Anderzijds is het jammer dat hierdoor een oude traditie verloren ging.

Vanaf begin vorige eeuw vond het plechtige hoogtepunt van de Ontzetviering aan mijn voeten plaats. Daar was ik best trots op. Heel veel Alkmaarders kwamen hier bij elkaar om te luisteren naar de Ontzetrede en de burgemeester en de voorzitter van de 8 October Vereeniging legden hier een krans. Of nee, die krans lieten ze door ‘de man met de ladder’ aan mijn opgeheven arm hangen! Sinds 1986 vindt het plechtige hoogtepunt in de Grote Kerk plaats. Ik klaag daar niet over hoor. Er passen immers veel meer mensen in die 500-jarige Grote Kerk, ze kunnen lekker zitten en als het regent wordt niemand nat! Toch vind ik het leuk dat de kranslegging nog steeds aan mijn voeten plaatsvindt. En dat jongelui niet meer in mijn buurt komen om mijn arm af te breken, maar om hier, op deze historische plek, de strijd van de Alkmaarders na te spelen en te herdenken. Ook al ben ik nooit oma geworden, ik geniet al jaren van die enthousiaste kinderen die verkleed als Geuzen, Spanjaarden en onverzettelijke Alkmaarders terug in de tijd gaan naar 1573.

Dit jaar gaat het natuurlijk allemaal ontzettend anders. Wèl een kranslegging, maar zonder publiek, wel een Ontzetrede, maar als videoboodschap en geen optochten, evenementen of groot feest. En toch… Toch denk ik erover ook dit jaar van mijn sokkel te komen. Ik ben er nog niet helemaal uit. Nou ja, laten we het erop houden dat je het snel genoeg merkt als mijn sokkel ineens leeg is...

shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN  

vraag of opmerking?

E-mail

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

IBAN

NL78RABO0396422713

Hosting door SQR.nl

Digital Marketing door digitopa.nl

Info

{{msg.body}}

×