LID WORDEN

Die ONTZETtend leuke wandeling op 8 oktober

Die ONTZETtend leuke wandeling op 8 oktober

Het idee om een Ontzetwandeling te organiseren lag al vanaf januari dit jaar op uitwerking te wachten. De ONTZETtend andere invulling van onze 8 October viering maakte dat we de wandeling dit jaar nog, samen met het Gilde Alkmaar, hebben uitgewerkt tot een bijzonder mooie tocht langs historische plekken die herinneren aan het beleg en ontzet in 1573.

Coördinator stadswandelingen Peter de Rover stelde de route samen en maar liefst negen gidsen bereidden zich vervolgens voor op de wandeling die op 8 oktober om 13.00 uur bij het standbeeld van Maarten Pietersz van der Meij van start ging.

Negen gidsen voor negen wandelgroepen die de namen kregen van Alkmaarse hoofdrolspelers in het beleg en ontzet in 1573. Zo was er een groep met de naam van Dirk Duyvel en Jacob Cabeliau maar ook een groep vernoemd naar Adriaan Anhonisz en Floris van Teylingen. In de laatste liep (historische) roman schrijfster Simone van der Vlugt mee. Zij deed inspiratie op voor haar boek over Alkmaar in de zestiende eeuw, dat gepland staat om in 2023 te verschijnen, het jaar waarin we de 450e verjaardag van de Victorie groots hopen te vieren!

Er was heel veel nieuws te leren onderweg, niet alleen voor Simone, maar ook voor bijvoorbeeld Alkmaarders die in 2010 langs de archeologische opgraving aan de Paardenmarkt waren gelopen. Zij weten nu dat de locaties van de graven in de bestrating nog steeds zichtbaar zijn. Op het Doelenveld vroeg een deelnemer zich hard op af of Cornelis Drebbel, die als peuter nog niet meevocht tegen de Spanjaarden, maar in 1597 wel de mooiste stadsplattegrond van Alkmaar maakte, geen prominentere plek verdiende?! Bij het Huis met de Kogel ontstond een leuke discussie over feiten en fictie rondom de vraag of mandenmaker en voorman van de Reformatie Jan Arentsz wel echt in datzelfde huis gewoond had. En ook de vraag of Trijn Rembrands een bedenksel is van een negentiende-eeuwse toneelschrijver of dat zij als 16-jarige lakenkoopvrouw onder de naam Catharina Remme werkelijk meevocht tegen de Spanjaarden werd gesteld.

We kijken terug op een bijzonder geslaagde historische 8 October Ontzetwandeling ondanks de wind en een enkele regendruppel. Het enthousiasme van de deelnemers, die zonder uitzondering aangaven genoten te hebben van de wandeling, was voor alle betrokkenen van het Gilde Alkmaar en de 8 October Vereeniging een enorm compliment. Aan de voeten van Victorien gingen alle wandelgroepen uiteen… Een aantal van hen hebben daarna nog een gezellige Alkmaarse horecagelegenheid opgezocht… Het was tenslotte toch 8 oktober!
ONTZETtend Anders ja, maar ‘t 8 October-gevoel was er bij deze wandelaars niet minder om!


shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN  

vraag of opmerking?

E-mail

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

IBAN

NL78RABO0396422713

Hosting door SQR.nl

Digital Marketing door digitopa.nl

Info

{{msg.body}}

×