8
Oct

Vertrek vanaf Sportpark
14:30

Grote Middagoptocht

GROTE MIDDAGOPTOCHT  2019 ‘SPRAAKMAKENDE VROUWEN’

Een optocht over vrouwen: groot en klein, jong en oud, dik en dun, fictioneel en non-fictioneel, beroemd en onbekend, Nederlands en internationaal en extravagant en ‘gewoon’. De vrouwen in onze optocht verschillen van elkaar als dag en nacht, maar hebben één ding gemeen. Ze zijn of waren allemaal spraakmakend, in hun eigen tijd of zelfs tot op de dag van vandaag.

Veel plezier bij deze "Spraakmakende" optocht.

Loopgroep       Trijn Rembrandts en de Alkmaarders                                       

Trijn Rembrandts (1557-1638): de heldin van de Alkmaarse bevrijding tijdens de Spaanse bezetting. Tijdens de oorlog diende Trijn in de Alkmaarse verdediging en ging zij met evenveel moed als haar mannelijke collega’s de Spaanse soldaten te lijf. Mede dankzij haar vieren wij op 8 oktober nog steeds ‘In Alkmaar begon de Victorie’ tijdens ons Alkmaars Ontzet.

WAGEN             CLEOPATRA                                                                           

Cleopatra (69 v. Chr. – 30 v. Chr.) is de bekendste van de Egyptische vorstinnen en de bron voor vele dramatische vertellingen van haar levensverhaal. In 31 v. Chr. vecht zij samen met haar geliefde, Marcus Atonius, een verloren strijd tegen de Romeinse macht tijdens de slag bij Actium. Niet lang na deze nederlaag pleegt Cleopatra zelfmoord, volgens de verhalen met behulp van een adder.

Ontwerp:       Ralph Barhorst

Bouwgroep:  1573

Loopgroep       Marie Antoinette

Marie Antoinette (1755 – 1793) was de echtgenote van koning Lodewijk XVI en dus koningin van Frankrijk. Ze was nooit echt populair bij de Fransen, vooral omdat ze fortuinen uitgaf aan juwelen en extravagante kleding en kapsels terwijl het land nagenoeg bankroet was. Een van de bekendste verhalen over Marie Antoinette, al dan niet waar, is dat ze over de hongerige Franse bevolking gezegd zou hebben “Als ze geen brood hebben, dan eten ze toch cake!”. 

WAGEN             COCO CHANEL

Coco Chanel (1883 – 1971): ze was elegant, spraakmakend en vernieuwend en wordt beschouwd als de belangrijkste modeontwerper ooit. Ze zorgde ervoor dat het dameskorset werd ingewisseld voor meer casual, draagbare en sportieve dameskleding en was daarmee bevrijdend voor de vrouw. Tot op de dag van vandaag is het merk Chanel wereldberoemd.

Ontwerp:      Hans Bruin        

Bouwgroep:  Elk jaar weer anders  

Loopgroep       Majoor Bosschardt

Alida Margaretha Bosshardt (1913 – 2007) was een officier van het Leger des Heils. In de tweede helft van de twintigste eeuw was zij in Nederland het gezicht van dit kerkgenootschap. Ze verkreeg bekendheid als Majoor Bosshardt, maar haar laatste rang was die van luitenant-kolonel. In de Amsterdamse rosse buurt zette zij zich in voor alle hulpzoekenden. In 1965 leidde zij er een vermomde prinses Beatrix rond.

WAGEN             ELISABETH I EN MARY STUART

Mary Stuart, Queen of Scots (1542 – 1587), en Elisabeth (1533 – 1603), de Virgin Queen, zijn wereldbekend, voornamelijk vanwege hun rivaliteit en het ongelukkige einde van hun onderlinge strijd. Mary Stuart, de katholieke koningin van Schotland, claimde als achterkleindochter van Hendrik VII de Engelse troon. Dat leidde tot conflict met haar protestantse nicht Elisabeth, koningin van Engeland. Uiteindelijk wordt Mary Stuart door Elisabeth veroordeeld tot de dood en eindigt ze met haar hoofd op het hakblok.

Ontwerp:       Ton Rodenburg

Bouwgroep:  Fam Rodenburg

Limousine met Margaret Thatcher & Hillary Clinton​ Twee grootheden uit de wereldpolitiek: Margaret Thatcher (1925 – 2013) en Hillary Clinton. Thatcher was de eerste en tot nog toe enige vrouwelijke premier van Engeland. Gedurende 11,5 jaar regeerde de Iron Lady het land met harde hand. Hillary Clinton (1947 – nu) was al eens First Lady van de Verenigde Staten en was in 2016 hard op weg om de allereerste vrouwelijke president van de VS te worden. Hoewel ze een meerderheid van de stemmen behaalde, verloor ze nipt van tegenstander Donald Trump.

Ruitergroep     Walkuren

Deze strijdgodinnen en dochters van Odin uit de Noorse mythologie bezoeken slagvelden om de heldhaftigste (gedode) strijders mee te nemen naar het Walhalla.

WAGEN             ANNIE MG SCHMIDT

Als geestelijk moeder van personages als Jip en Janneke, Pluk van de Petteflet, Abeltje, Minoes en Wiplala heeft Annie M.G. Schmidt (1911 – 1995) een plekje in het hart van iedereen die met haar verhalen is opgegroeid. Naast haar vele kinderboeken en rijmpjes schreef ze liedjes, cabaretteksten en hoorspelen. Ze was een vrije geest, die er niet voor terug deinsde om (voor die tijd) pittige taal te gebruiken.

Ontwerp:       Rob Heijne    

Bouwgroep:  de Koppige Klussers

Loopgroep       Annie MG Schmidt
Een aantal van de bekendste personages uit de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt komen tot leven.

WAGEN             SEX AND THE CITY

De zeer succesvolle serie Sex and the City werd tussen 1998 en 2004 uitgezonden en daarna nog vele malen herhaald. In de serie over vier jonge vrouwen in Manhattan kwamen alle onderwerpen en taboes rondom seks uitgebreid en op een luchtige en komische manier aan bod. De serie gaf vrouwen wereldwijd de boodschap dat alle mogelijke opvattingen over seks en relaties mogelijk waren en vooral ook uitgesproken mochten worden.

Ontwerp:       Rob Heijne    

Bouwgroep:  Robotco

Loopgroep       Dolle Mina’s en #MeToo

De Dolle Mina’s protesteerden in de jaren ‘70 voor gelijke rechten voor man en vrouw. Met hun ludieke acties voor het recht op abortus, afschaffing van de dubbele seksuele moraal en het plasrecht voor vrouwen haalden zij vele malen de publiciteit.

In oktober 2017 ging de hashtag #MeToo wereldwijd viraal. Met deze hashtag tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag gaven vele vrouwen aan wel eens met seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik te maken te hebben gehad.

WAGEN             EVITA PERÓN

Eva ‘Evita’ Perón (1919 – 1952) was de echtgenote van de Argentijnse president Juan Perón en First Lady tot aan haar dood in 1952. Ze had veel invloed op het regeringsbeleid en had een grote schare bewonderaars onder de Argentijnse armen en arbeidersklasse. Haar emotionele speeches aan het volk waren de bron voor het bekende lied ‘Don’t cry for me Argentina’.

Ontwerp:       Ton Rodenburg   

Bouwgroep:  Jonkhart-Koppietoe    

Loopgroep       Evita Peron

Evita spreekt haar volk toe vanaf het balkon van het presidentieel paleis.

WAGEN             ZANGERES ZONDER NAAM

Maria Servaes-Bey (1919 – 1998) was een Nederlands zangeres. Zij vertolkte onder de artiestennaam Zangeres Zonder Naam decennialang levensliederen, wat haar de bijnaam 'Koningin van het Levenslied' opleverde. Ook haar liedjes over exotische oorden als de Costa del Sol, Nicosia en Mexico hadden veel succes.

Ontwerp:       Hans Bruin    

Bouwgroep:  De Dwarsliggers   

Loopgroep       Tweede Wereldoorlog

Natuurlijk kennen we allemaal Hannie Schaft en Anne Frank, maar we denken ook aan de vele onbekende vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet of leger en de vrouwen die moesten vechten voor voedsel voor hun gezinnen.

Amerikaanse legerwagen met Koningin Wilhelmina

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleef Koningin Wilhelmina (1880 – 1962) in ballingschap in London. Ze was tegen vrede met nazi-Duitsland en ontving persoonlijk bijna alle Engelandvaarders om hen te bedanken voor hun diensten. Door haar toespraken via Radio Oranje groeide ze uit tot een symbool van het verzet. Na de bevrijding in mei 1945 keerde Wilhelmina definitief terug naar haar Nederland.

WAGEN             MARILYN MONROE

In de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw was Marilyn Monroe (1926 – 1962) zo’n beetje de meest begeerde vrouw op aarde. Ze maakte carrière als fotomodel en actrice en werd een prominent figuur in de Amerikaanse high society. Marilyn stierf veel te jong en over de oorzaak van haar dood wordt tot op de dag van vandaag gespeculeerd: een natuurlijke dood, zelfmoord, of zelfs moord vanwege haar vermeende affaire met president Kennedy?

Ontwerp:         Ralph Barhorst 

Bouwgroep:    Fam. Hes

Koets Sisi

Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren (1837 – 1898) was een Beierse prinses uit het huis Wittelsbach en later – door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I – keizerin van Oostenrijk en koningin van Hongarije. Ze is algemeen bekend onder haar bijnaam Sisi, zoals haar familie haar noemde. Door de drie films over haar uit 1955, 1956 en 1957 met Romy Schneider kreeg Sisi een mythische status. Deze films worden nog regelmatig op de televisie uitgezonden. In 1992 ging de musical ‘Elizabeth’ in première met Pia Douwes in de titelrol.

Loopgroep       Heksen van Salem

In Salem werden de bekendste heksenprocessen uit de Amerikaanse geschiedenis gevoerd. Tientallen onschuldige vrouwen werden in de gevangenis opgesloten en na zeer twijfelachtige processen ter dood veroordeeld.

WAGEN             BARBIE

Barbie: tot op de dag van vandaag spraakmakend! De eerste Barbie werd verkocht in 1959. Daarmee is Barbie inmiddels al 60 jaar oud, maar ze oogt nog even jong als ooit. Miljoenen meisjes wereldwijd zijn opgegroeid met Barbie en later ook Ken en alle andere poppen uit deze Mattel-lijn. Barbie blijft zich ontwikkelen, want na kritiek op het onrealistische uiterlijk van Barbie zijn er de laatste jaren ook meer realistische Barbie poppen op de markt gekomen: poppen met échte vrouwenmaten of met een handicap.

Ontwerp:       Rob Heijne    

Bouwgroep:  De Belloblazers

Loopgroep       Jeanne d’Arc

Jeanne d'Arc (1412 – 1431), bijgenaamd de Maagd van Orléans, is een nationale heldin van Frankrijk. Als jong meisje van eenvoudige afkomst speelde ze een beslissende rol in de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Ze slaagde erin het moreel van de Franse troepen op te krikken. Door allerlei intriges belandde ze in de gevangenis en werd ze na een dubieus proces tot de brandstapel veroordeeld. Jaren later werd ze gerehabiliteerd en in 1909 zelfs heilig verklaard door de toenmalige paus.

WAGEN             MADONNA

Madonna (1958 – nu): deze Queen of Pop is de bestverkopende en succesvolste vrouwelijke artiest aller tijden. Ze zoekt voortdurend de controverse op, met haar uiterlijk, choquerende videoclips en optredens en haar vele ‘verborgen’ boodschappen waarbij ze kritiek uit op religie, natuurbeleid en politiek.

Ontwerp:     Ralph Barhorst           

Bouwgroep: Combi Klussers  

Wijzigingen voorbehouden


Commissie Grote Middagoptocht 2019

Al deze mensen werken er hard aan om elk jaar weer een prachtige optocht door de straten van Alkmaar te kunnen laten rijden. 

Commissie Grote middag optocht 2019

R. Kossen, G. Kuijper, A.Winder, S. Mallant, W. Boddeke, L. van Gool, M. Overtoom, J. van den Berg-Heijne, Th.vd Berg, P. Verdonk, F. Krijgsman, Arnold Rits, R. Heijne, H. Bruin, R. Barhorst en T. Rodenburg

Techniek en rollend materieel     

  • Th.vd Berg, Asjes bv

Verzorging Bloemarrangementen

  • Bloembinderij De Mare 
  • Bloemgoed 2.0
  • Bloemen- en Plantenhandel Fred/Niels Krijgsman
  • Arnold Ritz
  • Tanita Rits
  • Brenda Jonker
  • Marc Kuijper
  • Connie Krijgsman      

Figuranten

Oberon Theaterproducties
Scala musical vereniging
Odeon Operette vereniging
Falkland toneel
Dansstudio Dentro
Hoef In Toneel
Artiance Centrum voor de Kunsten
De Jeep Wandelsport Vereniging
Groep Ton de Groot
Groep Hartenberg
Groep Sanne Mallant
Groep Lizette van Gool
En vele individuele deelnemers

Paarden en rijtuigen
Manege Groot, Egmond a/d Hoef
Hippisch Centrum de Delft, Assendelft
Stalhouderij Jacob van den Broek, Uithoorn
Henk Scholten Koetsen, Wezep
Diverse individuele amazones en ruiters

Muziek korpsen
Trompetterkorps Alkmaar
Bateria Unidos d’ Alcmaria
Saendistrict Pipes & Drums, Assendelft
Premier Drumcorps Krommenie

  

shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN

vraag of opmerking?

Email

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

Hosting door SQR.nl website door 8180.nl

Info

{{msg.body}}

×