LID WORDEN

Da's Alkmaar Ontzet

Da’s Alkmaar Ontzet - Het verhaal achter dé sjaal. U weet wel… die!

Het is een collectors item en ieder jaar, rond 8 oktober, struinen tientallen Alkmaarders Marktplaats af op zoek naar dé sjaal. Die ene, die mooie. Wie je binnen of buiten de vereniging ook spreekt over de sjaal; men krijgt blosjes de wangen, begint glazig te kijken en zegt: “ja, die sjaal…, die is mooi… Ze worden niet meer gemaakt, jammer hé …”.

Het lijkt, net als de zuurkoolmaaltijd, of die sjaal altijd bij de 8 October Vereeniging heeft gehoord, maar is dat wel zo? Hoe komen we eigenlijk aan die sjaal?

Ter gelegenheid van ‘Alkmaar 750 Jaar’ besloten de Poirters van Alckmaer aan het bestuur van de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet een cadeau aan te bieden. Nu denkt u misschien: “de Poirters van Alckmaer, wie zijn dat?”. De Poirters is een betrokken groep mensen die de 8 October Vereeniging actief en financieel ondersteunt. De Poirters werden Poirters toen ze in 1966 de Grote Middag Optocht redde! Die dreigde dat jaar niet door te kunnen gaan omdat de vereniging wat krap bij kas zat. Spontaan besloot een groep Alkmaarders dat die Grote Middag Optocht er moest komen en dus hielpen ze de vereniging financieel uit de brand. Zo is in 1966 de Poiterij der Stede van Alckmaer ontstaan.

En de Poirters waren jaren later dus verantwoordelijk voor dé sjaal omdat zij besloten het bestuur een mooi rood/wit cadeau aan te bieden. Dat was in 2004! Dus die sjaal is helemaal nog niet zo oud…

De eerste sjaal werd feestelijk weggegeven op 11 september 2004. Op Open Monumentendag om precies te zijn. Toen overhandigde Kees de Boer, toenmalig voorzitter van de 8 October Vereeniging, de eerste sjaal aan burgemeester Marietje van Rossen en aan wethouder Ad Godijn. De sjaal kon daarna door leden van de 8 October Vereeniging bij de VVV van Alkmaar opgehaald worden.

Inmiddels zijn er Alkmaarders die dromen van die sjaal en wensen dat ze er ooit, ooit één zullen bezitten. Als teken dat ze erbij horen! Bij één van de mooiste verenigingen van Alkmaar.

shareShare


ALKMAARDERS OPGELET!

Word ook lid van de 8 October Vereeniging!

AANMELDEN  

vraag of opmerking?

E-mail

info@8october.nl

Postadres

8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet
Postbus 3068
1801 GB Alkmaar

IBAN

NL78RABO0396422713

Hosting door SQR.nl

Digital Marketing door digitopa.nl

Info

{{msg.body}}

×