Alkmaar Ontzet

Ledenconcert door De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’

Nieuws

Dit jaar vindt het Ledenconcert plaats op donderdag 6 oktober op een bijzonder locatie: De Grote of Sint Laurenskerk. Het concert zal worden verzorgd door De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) is ontstaan uit de samenvoeging van diverse orkesten binnen de Koninklijke Landmacht. De KMKJWF zet de tradities voort van de voormalige Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag (opgericht in 1829) én de Johan Willem Friso Kapel uit Assen (opgericht in 1819). Het takenpakket omvat onder meer de muzikale omlijsting bij officiële ontvangsten van staatshoofden en ambassadeurs door Zijne Majesteit de Koning, het opluisteren van militair ceremonieel en het geven van relatieconcerten.

Op het concertpodium pro leert de KMKJWF zich door een programmering waarin originele blaasmuziek, transcripties van klassiek repertoire, lichte muziek en entertainment met elkaar in evenwicht zijn. Met regelmaat worden speciale arrangementen geschreven en treedt de kapel op met bekende artiesten. De taptoeshows kenmerken zich door een geraffineerde choreografieën een degelijke militaire uitstraling.

Tijdens ceremoniële plechtigheden zoals Prinsjesdag of staatsbezoeken, treedt de KMKJWF op in het ceremoniële tenue van het Garderegiment Grenadiers.Kenmerkend aan deze tenues zijn de berenmutsen en schellenbomen. Koningin Emma hee deze in 1901 geschonken aan de toenmalige Koninklijke Militaire Kapel. De KMKJWF draagt bij alle andere optredens het ceremoniële tenue van het oudste regiment van de landmacht, het Regiment Infanterie ‘Johan Willem Friso’.

Kapelmeester is Luitenant Jody van Overbeek. Artistiek leider en dirigent is majoor Tijmen Botma.

Kaarten voor het ledenconcert zijn verkrijgbaar op 22 september van 17.00 tot 19.30, 24 september van 13.00 tot 15.00 en 25 september van 13.00 tot 15.00 uur op vertoon van uw bewijs van lidmaatschap en tegen betaling van €1,50 bij het Stedelijk Museum (tijden onder voorbehoud, kijk voor de exacte tijden op uw bewijs van lidmaatschap). Er is een beperkt aantal kaarten beschikbaar en op is helaas op. Het bewijs van lidmaatschap ontvangt u rond 17 september, als uw contributie is voldaan.

 

Orkest 6 oktoberFoto: Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’