De organisatie

Zoals elke vereniging staat ook de 8 October Vereeniging onder leiding van een bestuur. Naast het bestuur, tijdens de viering het gezicht van de Vereeniging, zijn er echter nog veel meer mensen actief bezig om het feest elk jaar goed te laten verlopen. De commissies en medewerkers zijn evenals de bestuursondersteuning onmisbaar. Naast deze vrijwilligers kent het bestuur een aantal Ereleden en Leden van Verdienste.

Op deze pagina stelt het bestuur zich aan u voor. Want wat beweegt de bestuursleden? Wat doen ze? Waarom is de Ontzetviering zo belangrijk voor ze?

Bas de Regt
Voorzitter
Een voorzitter is vooral het uithangbord en het visitekaartje van de vereniging. Mensen zoeken contact met jou over de leuke zaken die komen kijken bij het vieren en herdenken van het ontzet van Alkmaar. De vereniging houdt op die feestelijke manier een Alkmaarse traditie in stand die van nationaal belang is.

Het is interessant om een heel jaar behulpzaam te zijn bij het organiseren, door de vele commissies en het bestuur, van die kleurrijke dagen in oktober. Hoe mooi is het niet dat alle Alkmaarders, van jong tot oud, in het programma iets van hun gading vinden en – vooral – dat iedereen daar plezier aan heeft? Alkmaarders en ‘buitenpoorters’ doen vaak actief mee aan het organiseren van evenementen, maar ook door te genieten van die festiviteiten. Ik denk dat er geen andere functie is te bedenken die eervoller maar vooral gezelliger is dan voorzitter van de 8 October Vereeniging “Alkmaar Ontzet”.

Frits Westerkamp
Inkomend voorzitter
Mijn 4 oudere broers en ik hebben allemaal meegedaan aan de 8 October vieringen, o.a. de behendigheidswedstrijden, lampionnenoptocht en de Jeugdoptocht. Het was dan een feestelijke chaos bij ons in huis. Iedereen thuis hielp mee. Allemaal hebben we wel eens een prijs gewonnen. Wat waren we dan trots. Wij gingen altijd naar Grote Optocht kijken en ik weet nog de tijd, dat de optocht langs ons huis in de Emmastraat kwam. Dat vonden we geweldig, 1e klas uitzicht vanaf het balkon boven de voordeur. De taptoe keken wij altijd boven café Het Hartje van Rode Ellis. De schuiframen gingen open en we hadden het beste uitzicht op het Waagplein. En dan het feest ‘s avonds in o.a. het Gulden Vlies, geweldige herinneringen. Voor mij is 8 October ook het feest van herkenning, van oud-klasgenoten en vroegere vrienden ontmoeten. De viering van het Alkmaars Ontzet is de dag dat ik bijna altijd vrij ben.
Edwin Buijsman
Penningmeester
Hoewel ik niet in Alkmaar ben geboren, voel ik mij wel Alkmaarder. Ik woon hier inmiddels bijna 30 jaar, heb hier gestudeerd en werk hier al vele jaren. Maar de 8 october-viering heeft zeker aan dat gevoel bijgedragen. Mijn kinderen hebben meegedaan aan lampionnen- en jeugdoptocht en natuurlijk gingen wij met het hele gezin de grote middagoptocht bekijken als deze door onze wijk trok. En uiteraard heb ik ook menig jaar op 7 en 8 oktober bij het Gulden Vlies gestaan met een biertje in mijn hand. Vooral het samen met andere Alkmaarders vieren van een puur Alkmaars feest is iets waar we elk jaar naar uitkijken.

Ik vond het dan ook een grote eer toen ik gevraagd werd om penningmeester te worden in het bestuur van de 8 oktober vereeniging. Als belastingadviseur/ondernemer ben ik dagelijks bezig met cijfers en letters. Daarnaast vervul ik een aantal bestuursfuncties binnen Alkmaarse organisaties. Het beheer over de penningen is mij dus niet vreemd, evenals het meedraaien in een vrijwilligersorganisatie. Maar om dat te mogen doen voor de 8-october vereeniging is natuurlijk heel bijzonder.

De afgelopen viering heb ik achter de schermen bij bijna alle evenementen mee mogen kijken. Wat een feest was dat! Er wordt zoveel moois georganiseerd door zoveel enthousiaste vrijwilligers. Ik heb er zin in!

Harry de Bles
Lasershow en Immaterieel Erfgoed
Na 30 jaar leiding gegeven te hebben aan het Marinemuseum ben ik sinds 2018 directeur van het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. Ondanks dat mijn wieg in Scheveningen stond en mijn bureau in Medemblik staat voelen mijn Margriet en onze vier in Alkmaar geboren kinderen zich sinds 1988 echte ‘Kaeskoppen’. In 2007 begon ik als bestuurslid ‘nautische en hippische evenementen’. Van 2011 tot 2018 vervulde ik de functie van secretaris. Met veel plezier heb ik zes jaar lang het Oudhollands ringsteken en alle activiteiten op en langs het Noordhollandsch Kanaal begeleid. Als secretaris verzorgde ik o.a. vergunningaanvragen, gastenlijsten en uitnodigingen. In mijn functie van algemeen bestuurslid ben ik nu verantwoordelijk voor de kranslegging en de lasershow. Daarnaast ben ik voor de traditie van Alkmaar Ontzet aanspreekpunt voor het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed. Ik word blij van al die Alkmaarders die op 8 oktober zorgeloos genieten van wat wij met ons bestuur en alle vrijwilligers met plezier en toewijding georganiseerd hebben. Zij maken Alkmaar Ontzet compleet. Voor al die feestvierders neem ik mijn hoed af!
Roy Schoonhoven
Kade evenementen
De benjamin van het bestuur, maar wel een hele trotse. Als huisdrukker van de vereniging is Drukkerij Coster&Kok al zeer vele jaren betrokken bij de viering. Aangezien het een familiebedrijf is, heb ik het 8 October-gevoel met de paplepel ingegoten gekregen. En dat probeer ik op mijn beurt weer over te brengen op mijn lieve vrouw Rowena en dochters Raisa en Riva.

Apetrots was ik toen mij gevraagd werd het bestuur te komen versterken. Vanaf 2014 ben ik verantwoordelijk voor de kade-evenementen, de festiviteiten op de Kanaal- en Noorderkade. En wat is het leuk als echte Alkmaarder mee te helpen aan de organisatie van het leukste jaarlijkse Alkmaarse feest voor Alkmaarders door Alkmaarders.

Els de Boer
Maaltijden en traktaties
Als geboren en getogen Alkmaarse vond ik het een hele eer te worden gevraagd toe te treden tot het bestuur.
Sinds 2002 ben ik bestuurslid en verantwoordelijk voor de Zuurkoolmaaltijd, (gestart in 2002), het Ontbijt voor de Kinderen, waar tevens de “Strijd voor de Vrijheid” wordt verteld en de Traktatie van Gebak voor de Ouderen.
Van jongs af aan voel ik me heel betrokken bij de 8 Octoberviering en heb zelfs menig keer meegelopen in de jeugdoptocht. Samen met familie en vrienden genoten wij altijd al van de festiviteiten op 8 October en sloten de dag dan gezamenlijk af met het feest in het Gulden Vlies.

Het is fantastisch om te zien dat er zoveel Alkmaarders en Buitenpoorters genieten van dit prachtige feest en ik ben er trots op dat ik daar mijn steentje aan mag bijdragen!

Frans Tauber
Muziek
Als klein jochie keek ik met mijn ouders altijd bij de bloemenklok naar de Grote Middagoptocht van 8 October. Later kwamen daar het Gulden Vlies, de zuurkoolmaaltijd en het vuurwerk bij.
Inmiddels ben ik, samen met vele andere vrijwilligers, onderdeel van de complete Ontzetviering.
Als bestuurslid ben je op 8 oktober één van de eersten die de stad in gaat. Al rond 7 uur worden podia en muziekinstallaties voor de diverse evenementen worden opgebouwd. Naarmate de uren verstrijken, zie je de stad volstromen met publiek, dat hun weg zoekt naar de diverse evenementen, met als hoogtepunt de Grote Middagoptocht.
Als bestuurslid ben ik verantwoordelijk voor de muziek. Dat betekent dat ik, na de Taptoe en het afsluitende feest in de Vest, één van de laatsten ben die naar huis gaat. Ik geniet er van als ik ’s nachts de laatste ronde door de stad maak, waar de serene rust is weergekeerd en ik weer terug kan kijken op een mooie Ontzetviering!
Olaf Koch
Muziek
De 8 Octoberviering zit al ruim 45 jaar in mijn Alkmaarse bloed. Ik heb zoveel mooie herinneringen! Zo liep ik bijvoorbeeld verkleed als Pinkeltje mee in de jeugdoptocht. Het jaar daarna als kaasmarkttoerist. Geweldig! De hele familie aan de kant van de weg met een fototoestel. En de brandweerspuitwedstrijden op het Waagplein: in de eerste klas van de lagere school hadden we al ruzie wie de spuit vast mocht houden en ik heb het nooit verder gebracht dan het uitrollen van de slang. De grote middagoptocht heb ik jaarlijks zien vertrekken omdat we aan de Kennemerstraatweg woonden. En als de wagens terugkwamen was het als 12 jarig schoffie de kick om nog wat mooie bloemen van de praalwagens te verzamelen. Daar kan ik nu als 8 October bestuurslid beter niet te veel over opscheppen, maar het waren mooie boeketten.Voor mij is 8 October ook een swingend stadsfeest dat we voorlopig nog blijven vieren. In het dagelijks leven werk ik als financial planner voor ING Private Banking. Een fantastische baan waarin ik o.a. veel contacten leg in de regio. Ik hoop dat ik de 8 October Vereeniging daarvan kan laten mee profiteren, net als van mijn liefde voor muziek!
Rob Kossen
Grote Middagoptocht

In 1953 ben ik geboren aan de Houtweg in Alkmaar. Het 8 octobervirus werd er via mijn ouders en door het bezoeken van vele activiteiten al vroeg ingepompt. We bekeken eerst de jeugdoptocht op de Van der Meijstraat en aansluitend de middagoptocht op de twee vaste plekken in de stad; één maal links en één maal rechts van de straat.

Als 17-jarig jochie begon ik met praalwagens te bouwen onder de bezielende leiding van Nic Bolten senior. Vanaf 1995 mocht ik de toenmalige voorzitter grote middagoptocht Klaas van Amstel assisteren.

In 2000 werd er vanuit het bestuur gevraagd om de voorzitters taak van Klaas over te nemen. Met de gedachte dat er fantastische mensen om mij heen zijn tijdens de optochtbouw voelde ik mij gesterkt en trots dat ik deze taak mocht gaan uitvoeren. Ik voel mij dan ook een gelukkig mens om Alkmaar Ontzet ieder jaar met mijn gezin te mogen vieren.

Ingeborg Bijlsma
Jeugdactiviteiten

Niet geboren en getogen in Alkmaar en toch een groot fan van Alkmaar Ontzet. Kan dat? Ja zeker. Dat ben ik: Ingeborg Bijlsma. Ik volgde mijn liefde en kwam op 23-jarige leeftijd in Alkmaar wonen. Vanaf dat moment werden alle festiviteiten en tradities van 8 oktober mij alsnog met een verlate paplepel ingegoten. Ik werd lid van de 8 October Vereeniging, leerde wat Alkmaar Ontzet inhield en genoot van het mooie stadsfeest.

Ook onze kinderen werden grootgebracht met de 8 oktobertradities. Ze deden met school mee aan de lampionoptocht, het ontbijt en de kaasdraagwedstrijden. Als gezin brachten we jaarlijks 8 oktober door in de binnenstad van Alkmaar met onze eigen tradities: de jeudgoptocht, de kade-evenementen en natuurlijk de grote middagoptocht. Wat een mooi feest in onze stad. Een feest voor en door Alkmaarders. Een feest om trots op te zijn!

En toen werd ik op een mooie zonnige dag benaderd voor een functie in het bestuur. Ik werd gevraagd voor de jeugdactiviteiten. Kan het nog mooier? Activiteiten die helemaal passen bij mijn achtergrond. In het verleden werkte ik bij een kinderboekenuitgeverij, SchoolTV en in het onderwijs. Tegenwoordig ben ik zelfstandig ondernemer en werk ik als tekstschrijver voor kinderen en professionals van kinderen.

Met veel enthousiasme ga ik aan de slag. Ik kijk ernaar uit om samen met zoveel andere vrijwilligers dit mooie stadsfeest te organiseren. Ik word verantwoordelijk voor de jeugdoptocht, de kindervoorstellingen in de Vest en het danspektakel op het Waagplein. Ik zal de rood-witte das met trots dragen!

Michelle van Nieuwenhoven
Communicatie-jeugdactiviteiten

Als geboren en getogen Alkmaarse ging ik altijd met mijn ouders kijken naar de Grote Middagoptocht op 8 oktober. Voor mij had die optocht iets sprookjesachtigs, vanwege de muziek, het kleurrijke gezelschap dat voorbij trok en een gevoel van gezelligheid. Voor mijn gevoel stond heel Alkmaar langs de straten te kijken, wat zorgde voor saamhorigheid.

Ik heb sterk het gevoel dat we op dit moment leven in een tijd waarin individualisme hoogtij lijkt te vieren. Maar op 8 oktober komt altijd weer dat gevoel van saamhorigheid uit mijn jeugd naar boven borrelen: Alkmaar Ontzet is een feest voor iedereen en zorgt voor verbinding tussen jong en oud, tussen mensen uit de verschillende wijken. Het voelt echt als een feest voor iedereen.

Toen ik werd gevraagd om als bestuurslid toe te treden, vond ik dat dan ook gelijk een hele eer. Ik ga me bezig houden met de evenementen voor de kinderen op 8 oktober en hoop dat ik hen hetzelfde gevoel kan geven als dat ik altijd heb gehad in mijn jeugd. Een gevoel van gezelligheid, saamhorigheid en bovenal: het gevoel even in een sprookje te leven!