Kinderontbijt

Strijd voor vrijheid!
De Victorie begon niet zonder slag of stoot in Alkmaar. Hoe dat wel ging, willen wij graag herbeleven met de leerlingen van nu. Op 8 oktober willen wij met de leerlingen van de groepen 5 en 6 op ludieke wijze gaan Strijden voor Vrijheid.

Hoe gaan we dat doen?
Strijd kun je niet leveren met een lege maag, dus starten we met een stevig ontbijt! Om 09.00 uur worden alle leerlingen en hun begeleiders verwacht op het Canadaplein, om deel te nemen aan dit gezamenlijke ontbijt.

Het kinderontbijt wordt geopend met het Stedenlied van Alkmaar. Vervolgens worden de leerlingen door de geschiedenisschrijver van Alkmaar Nanning van Foreest, volksheldin Trijn Rembrands en Geuzenleider Dirk Duyvel mee teruggenomen in de tijd. De kinderen worden actief betrokken bij het verhaal en deelgenoot in de strijd van 1573.

Bellen blazen en vlaggen zwaaien
Na de geleverde strijd willen wij de Victorie van Alkmaar vieren door het oplaten van honderden waterbellen uit de bellenblazen van de kinderen die tijdens het ontbijt worden verstrekt. Daarnaast zijn we op zoek naar kinderen die tijdens de strijd willen vlaggen zwaaien. Iedere aanwezige school (of schoolvestiging) neemt de schoolvlag of de Alkmaarse vlag mee aan een vlaggenstok en kiest zelf een leerling die tijdens het toneelstuk met de vlag wil rondlopen en zwaaien.

Het Kinderontbijt wordt wederom afgesloten met het Stedelied van Alkmaar. Wij verwachten dat rond de klok van 09.45 uur de activiteit is afgerond en u weer richting huis, school of andere Alkmaar Ontzet-activiteiten kunt gaan.

Om de betrokkenheid van de kinderen te vergroten zou het een leuk idee zijn als zij het Stedelied (een beetje) kunnen meezingen. De tekst en het lied kunt u hier vinden.

Graag zouden wij de gangpaden tussen de kramen (waaraan de kinderen zitten) vrij willen houden voor het schouwspel. Belangstellenden kunnen vanaf de zijkant (gevel bibliotheek / Stedelijk Museum) het kinderontbijt volgen.

Tip: Mocht u meer willen weten over het Ontzet van Alkmaar? In het Stedelijk Museum is een tentoonstelling ingericht van de Victorie van Alkmaar. De entree is op 8 oktober gratis!

Wat moet u doen?
Inschrijven kan tot 25 september, gebruik daarvoor het formulier onderaan deze pagina. Wilt u daarin ook aangeven of de school een vlag met vlaggenstok meeneemt voor het vlaggen zwaaien? Hieronder kunt u bijbehorende lesbrief downloaden. Tot de 7de!

Downloaden (PDF, Onbekend)


Downloaden (PDF, Onbekend)

Aanmelden
Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.

Contactpersoon*

E-mail*

Telefoonnummer*

School*

Neemt de school een vlag met vlaggenstok mee?*
JaNee

Aantal deelnemende kinderen*

Aantal begeleiders*

Opmerking